När djävulen håller ljuset
av Karin Fossum
En oroväckande och djävulskt spännande berättelse!
När djävulen håller ljuset ser ingen klart, och när han gör det för den 60-åriga Irma som lever ensam och isolerad blir hennes sinne förmörkat. Och när djävulen håller ljuset kan en ung man ramla nerför en källartrappa och så småningom dö där nere.
I en raffinerat uppbyggd roman med en ständigt ökande psykologisk spänning berättar Karin Fossum om Irma, om två unga män som driver omkring och begår småbrott och om en ung man som i fyllan och villan skjuter sin flickvän. Poliskommissarie Konrad Sejer får ett förbryllande fall att ta hand om som han så småningom löser på sitt lugna, kloka sätt, assisterad av den unge och ivrige Jacob Skarre. Samtidigt försöker Sejer reda ut sina känslor för psykologen Sara som för in en orolig fläkt in hans stillsamma privatliv.
När djävulen håller ljuset är Karin Fossums fjärde kriminalroman. För de tre tidigare har hon fått flera priser. Se dig inte om! kunde ses som lovprisad TV-serie våren 2000.
Karin Fossum är född 1954 i Sandefjord. Nu bor hon med sina två barn i Sylling i närheten av Oslo.
Efter en diktsamling och två novellsamlingar skrev hon 1995 sin första kriminalroman, Evas öga, och fick sitt stora genombrott hos både kritiker och läsare. Den följdes av Se dig inte om!, Den som fruktar vargen och När djävulen håller ljuset. Hon har även skrivit den psykologiska romanen De galnas hus som enhälligt hyllats av både svenska och norska recensenter.
Karin Fossum har belönats med Kaliber 001 för Älskade Poona. Priset instiftades 1984 av Sveriges Radios kulturredaktions månadsmagasin för deckare, Deadline.
Någon kom i båten
av Inger Alfvén
"Han låg så stilla han förmådde, som om minsta rörelse hotade att sätta igång det fruktade. Han lyssnade till slamret och rösterna från gatans djupa dike med tvättlinor spända mellan husen. En sång till vardagen. Han hörde turisternas förtjusta kommentarer, som om lakan och handdukar var pittoreska dekorationer till deras ära, tänkte att en gång hade han också hållit sig med det slags oskuld som gott om pengar ger. Här i gränslandet till den djupa slummen fanns ingenting att beundra, en förfallen utkant bara av den riktiga staden strax ovanför backarna ner mot hamnen. Han hade köpt ett par veckors charter från vintern därhemma, bekymren, sol och värme, koppla av, läkarordination, vänråd, en bussig klapp på axeln, ingen visste längre boten för det okänt onda som drabbat honom."
En bakgrundsbild ur Inger Alfvéns nya roman Någon kom i båten. En bok som hon själv helst vill beskriva på följande kortfattade sätt: " I en hamnstad i tropikerna stjäl en man en segelbåt. Väl ute till havs gör han en upptäckt."
Inger Alfvén föddes i Stockholm 1940, där hon är bosatt även idag. Hon tog socionomexamen 1964 och därefter arbetade hon som kurator och barnavårdsassistent. De senaste åren har hon även varit handledare i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
2002 debuterade Inger Alfvén även som dramatiker med pjäsen Regnbågens rot.
Kupé nr. 6
av Rosa Liksom
Öst möter väst på liten yta.
En kylig nordost bar på balalajkans syrliga toner. På rälsen vilade utmattade och tysta lokomotiv. Den mjölkvita himlen, som hastigt ramlade ner, började slänga en kylig snömodd över marken som piskats av den vintriga vinden, hela rymden var fylld av en nedslående tristess.
En arkitektstuderande ung kvinna tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande buse på väg till ett bygge. I den lilla trånga kupén möter öst väst och under den flera veckor långa resan berättar den manschauvinistiske mördaren hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjet.
Kupé nr. 6 är en kompakt, poetisk och mångbottnad historia om en tågresa genom 1980-talets Sovjetunionen.
Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara som föddes 1958 i Lappland, Finland. Vid 17 års ålder flyttade hon till Helsingfors och studerade antropologi. Hon har även bott i Frankrike, Danmark, Island, Norge och Sovjetunionen. 2011 mottog hon Finlandiapriset för Kupé nr. 6. Rosa Liksom är en av Finlands största kulturpersonligheter, verksam som konstnär, författare, dramatiker och seriemakare.
Tutankhamens förbannelse
av Joyce Tyldesley
Öppnandet av Tutankhamens grav 1922 kom att bli ett av de mest spännande ögonblicken i arkeologins historia. Berättelsen innehåller allt: guld, skatter, en plötslig död, en mumifierad kung och en förbannelse – alla det som gör att forntidens Egypten ständigt fascinerar.
I den här boken utgår Joyce Tyldesley från graven och dess historia när hon berättar om de avgörande händelserna i Egypten under det Nya riket, samtidigt som hon undersöker hur vi förhåller oss till det förflutna.
Tutankhamen (död 1327 f.Kr.) vilade i en guldkista omgiven av en fantastisk samling imponerande gravgåvor: där fanns allt från religiösa symboler och statyer i nästan naturlig storlek till enkla höftskynken. Det enda som saknades var ett bibliotek. Att graven var så märkligt tom på skriftlig information gjorde att många egyptologer ansåg att innehållet inte hade något särskilt värde, förutom att tjäna som exempel på egyptiernas konstnärliga och tekniska landvinningar under det Nya riket. Ingenting kunde vara mera fel. I dag vet vi att varje enskilt föremål från graven har en egen historia att berätta, historier som experterna med hjälp av moderna vetenskapliga metoder lyckats rekonstruera utifrån gravgåvorna, graven själv och kungens mumifierade kropp.
I sin hyllade bok tittar Joyce Tyldesley med nya ögon på Tutankhamens grav för att rekonstruera hans familjehistoria, hans regering och tilltänkta liv efter döden, samtidigt som hon utforskar västvärldens långlivade fascination för mumier och deras "förbannelser".
Joyce Tyldesley är verksam som lektor i egyptologi vid University of Manchester. Bland hennes många böcker märks Egypt: How a Lost Civilisation was Discovered, som också blev till en programserie för BBC. Hon har även skrivit åtskilliga biografier, senast den till svenska översatta Kleopatra: Egyptens sista drottning som av BBC Radio 4 Book utsågs till veckans bok, och om vilken Sunday Telegraph skrev: "Med sin drivna stil gör hon den fantastiska historien rättvisa, en fängslande berättelse."
Bruce
av Peter Ames Carlin
Den ultimata biografin om en av världens största artister
I nära fyra decennier har Bruce Springsteen, arbetarkillen från New Jersey, varit en av rockens största. Hans karriär omfattar 20 Grammys, två Golden Globes och en Oscar, samt över 120 miljoner sålda skivor och ett otal utsålda turnéer. Han har gett röst åt USA:s folksjäl och ofta sjungit om den amerikanska drömmen och dess baksidor, men är omåttligt populär även i Sverige - vem minns inte när en rekordpublik nästan hoppade sönder Ullevi under en Springsteenkonsert 1985? Det är en kärlek som är besvarad, och Bruce Springsteen har ofta setts vandra runt på egen hand på Stockholms gator.
Trots sina direkta texter har privatpersonen Bruce förblivit ganska reserverad, och musikjournalisten Peter Ames Carlins biografi Bruce ger därför en ny inblick i Springsteens liv. Boken ger oss ett svar på vem Bruce är, både som människa och som artist, i en kronologisk skildring av hans långa karriär. Carlin har gjort djupintervjuer med familj, bandmedlemmar, barndomsvänner, exflickvänner och inte minst med Bruce själv. Redan i prologen skildras ett samtal mellan Peter A Carlin och Bruce Springsteen som låter oss ana Bruces charm och förstås också hans komplicerade förhållande till det egna kändisskapet.
Bruce är ett måste för alla fans - Carlin har haft fri tillgång till Springsteen och hans närmaste på ett sätt som aldrig tidigare förekommit, och resultatet omfattar hela bredden av Springsteens häpnadsväckande karriär och är den hittills mest avslöjande skildringen av New Jerseys störste son.
En bladvändare till biografi över en av de mest komplexa och fascinerande artisterna inom amerikanskt musikliv.
Peter Ames Carlin är musikkritiker och journalist som bor i Portland, Oregon. Han har tidigare skrivit hyllade biografier om Beach Boys-medlemmen Brian Wilson och Paul McCartney.
Bruce Springsteens manager Jon Landau kallar denna bok den definitiva biografin: "ett slående porträtt av en amerikansk ikon, med djupintervjuer med familj, bandmedlemmar, barndomsvänner, före detta flickvänner och The Boss själv."
Bikupan
av Camilo José Cela
Bikupan är Doña Rosas kafé några kalla dagar i slutet av 1943 i Madrid. Här rör sig kvarterets människor ut och in, små tjänstemän, nyrika uppkomlingar, fattiga bohemer, prostituerade, homosexuella. Trivialiteten är överväldigande, hunger och kärlek bestämmer reaktionerna. De lever i ett Spanien där spåren efter inbördeskriget fortfarande är öppna och djupa. "Min roman Bikupan är bara en svag reflex, en ödmjuk skugga av den dagliga, bittra, intima och smärtsamma verkligheten", skrev Cela i ett förord.
Boken kom ut 1951 i Buenos Aires och blev snabbt världsberömd. Trots att den inte öppet angriper det spanska samhället uppfattade censuren den ändå som så avslöjande att den inte blev tillåten i Spanien förrän efter tolv år.
Camilo José Cela föddes i Galicien 1916 och hans författarskap är starkt präglat av hans uppväxttid i en liten by i detta egenartade landskap i nordvästra Spanien, liksom också av inbördeskriget, där han snarast av en slump kämpade på Francos sida. Under kriget sårades han och efter Francos seger insjuknade han i lungtuberkulos. Han vistades länge på sanatrium. Det var under denna tid av dramatik, sjukdom och gnagande ovisshet om Spaniens framtid som han skrev sin första roman, Pascual Duartes familj.
Celas litterära produktion ör oerhört stor, och omfattar verk ur de flesta litterära grenar Han har skrivit romaner, essäer, lyrik och skådespel – och till och med ett lexikon i två delar över "runda ord".
Han fick Nobelpriset i litteratur 1989.
Sandmannen
av Lars Kepler
En ung man gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan Walter greps av Joona Linna.
Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom
Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.
Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril.
Alexandra Coelho Ahndoril, född 1966 i Helsingborg, är författare som även skriver litteraturkritik i Göteborgs-Posten och DN. Hon bor numera i Stockholm. Hon har en svensk far och en portugisisk mor. Hon är gift med författaren Alexander Ahndoril och paret har tre döttrar.
Alexander Ahndoril, född Gustafsson 1967 i Upplands Väsby, är författare och dramatiker. Han är gift med författaren Alexandra Coelho Ahndoril.
Joseph Anton
av Salman Rushdie
Den 14 februari 1989, på Alla hjärtans dag, fick Salman Rushdie ett samtal från en journalist på BBC som sa att han hade blivit "dömd till döden" av ayatollah Khomeini. Han fick för första gången höra ordet "fatwa". Brottet? Han hade skrivit en roman som hette Satansverserna, och som anklagades för att vara "motståndare till islam, profeten och Koranen".
Så börjar historien om hur han fick gå under jord, flytta från hus till hus och dela sitt hem med beväpnade poliser. Han ombads att välja en alias som polisen kunde använda, och kom att tänka på sina favoritförfattare Conrad och Tjechov. Det fick bli en kombination av deras förnamn: Joseph Anton.
Hur är det att leva under mordhot i mer än nio åt? Här är det att arbeta under sådana omständigheter? Hur är det möjligt att hålla kärleken vid liv och att finna en ny kärlek? Hur formar den förtvivlan han känner hans tankar och handlingar? Hur lär han sig att till slut slå tillbaka? I denna memoarbok berättar Rushdie denna historia för första gången. Berättelsen om vår tids viktigaste kamp för yttrandefrihet. Han berättar om hur slitsamt och ibland komiskt livet kan te sig när man måste dela bostad med beväpnade poliser, om kampen för stöd och förståelse från regeringar, förläggare, journalister och författarkolleger - och om hur han till slut fick sin frihet.
Joseph Anton är en uppriktig berättelse, medryckande, provocerande och gripande och mycket angelägen. För det som hände Salman Rushdie var första akten i ett drama som fortfarande pågår i världen varje dag.
Salman Rushdie är född 1947 i Bombay, Indien. 1964 flyttade familjen till Karachi i Pakistan. läste historia vid King's College i Cambridge. Efter sin examen 1968 arbetade han en tid för televisionen i Pakistan.
Salman Rushdie har vunnit världsrykte för sitt författarskap. För sin bok Satansverserna, 1989, utfärdade aiatolla Khomeiny i Iran en bannbulla (fatwa) över honom. Han flydde till Storbritannien där han bott sedan dess. Bannbullan har sedermera tagits tillbaka av Iran.