En man i trettioårsåldern väntar med väskan packad i trapphuset till sin lägenhet. Det är en natt i maj 1937. Mannen är Dmitrij Sjostakovitj, den store kompositören, och han väntar på att bli bortförd till Stora huset, maktens högkvarter i Leningrad. Han vet att mycket få återvänder därifrån.
Sjostakovitj (1906–1975) levde hela sitt liv i Sovjetunionen och fick uppleva såväl Lenins och Stalins envälde som Chrusjtjovs så kallade töväder. I romanen Tidens larm tecknas ett på samma gång ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i sin kamp för överlevnad och konstnärlig integritet tvingas utstå en surrealistisk tillvaro.
Han pressas till att offentligt fördöma förebilden Stravinskij. Hans "formalistiska" musik förbjuds att spelas i hemlandet, och när den långt senare tillåts igen får han höra att något förbud aldrig har existerat. Ena dagen uppburen och hyllad av Partiet, nästa dag en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv. Frågan är vad som är att föredra.
Julian Barnes har skrivit en storslagen roman i det lilla formatet, en poetisk och drabbande berättelse om konstnärens tröstlösa situation under diktaturens nyckfulla förtryck.
Julian Barnes föddes i Leicester 1946 och flyttade samma år till London. Han är utbildad vid universitetet i Oxford och har bland annat varit biträdande kulturredaktör på The Times och New Statesman. Han debuterade som författare 1980 och slog igenom med romanen Flauberts papegoja (1984), som tilldelades litterära priser i England, Frankrike och Italien. Hans böcker har översatts till mer än trettio språk och på svenska finns Flauberts papegoja, En världshistoria i 10 1/2 kapitel,Piggsvinet, Se in i solen, Över kanalen, England, England, Kärlek etc., Arthur & George, Känslan av ett slut, Livslägen och Tidens larm. För Känslan av ett slut tilldelades han det prestigefyllda Man Booker Prize 2011. Den enda historien (2018) har hyllats av kritikerna och omnämnts som Barnes
Den ädla konsten att vara elak
av Dag Öhrlund & Lars Thunells
Vi har alla varit lockade att svara något riktigt oförskämt på en dum fråga, bara för att se reaktionen. Därför känner man omedelbart igen sig när man slår upp Elakboken. Efter den första chocken går det inte att sluta skratta. Aldrig tidigare har människor blivit så illa bemötta när de sökt jobb, kontaktat försäkringsbolaget, rådfrågat sin läkare, satt in en kontaktannons eller försökt få sin bok utgiven. Författarna släpper alla hämningar och snuddar ibland vid anständighetens gräns för att roa alla oavsett kön, partitillhörighet och social ställning. Människotyperna är bekanta och en och annan kändis får sig en välförtjänt känga.
Dag Öhrlund har under sitt äventyrliga liv som reporter och fotograf rest och arbetat i 35 länder, skrivit tusentals reportage och tagit över en miljon bilder. Han har överlevt en terrorbomb, blivit beskjuten, varit förlamad, suttit i rullstol och varit nära döden flera gånger. Som författare ligger han på topplistorna med sina deckare och har deltagit i mer än 50 böcker. Han bor i Stockholm och Cape Coral, Florida, tillsammans med sin fru Carina och den kinesiska nakenhunden Carl Sigvard.
Lars Thunell har jobbat med information, reklam och tidningsproduktion i hela sitt yrkesverksamma liv. Vid sidan av det nuvarande jobbet som grafisk formgivare på ett månadsmagasin, skriver han romaner och noveller. Han har fått två romaner utgivna av förlag och en tredje ligger färdig för utgivning under hösten 2017. Därutöver har han medverkat i fyra novellsamlingar. Lars är bosatt i Göteborg men med rötter i Dalarna.
Sorgens princip
av Pernilla Wåhlin Norén
En världsomvälvande upptäckt gjordes av en grupp energiforskare specialiserade på känsloenergi: människors sorg kan omvandlas till en energi effektivare än något annat.
Lösningen på jordens energikris innebar en ny marknad av globala mått, och det fanns ingen hejd på aptiten på förändring hos industrimakterna. Detta trots att forskningen ännu rymde stora hål av frågetecken. Sorgen var tidens naturtillgång. Sorgen var den nya oljan. Sorgen lokaliserades, granskades, vägdes, värderades. Där sorgen var som störst byggdes titaniska anläggningar. Sorgehandeln blomstrade. Världsekonomin strålade. Strax därefter kom bieffekterna.
Pernilla Wåhlin Noréns debutroman
Sorgens princip utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid. Vi möter två kvinnor, Sonja och Forough, båda i statliga spetsyrken, i den nordliga nygamla industristaten Sverige. Båda har de på olika sätt blivit offer för den människoomstörtande sorgehandeln. Och medvetet eller inte, så har de gemensamt börjat göra motstånd.
Pernilla Wåhlin Norén, född 1982 och uppvuxen i Borlänge, är arkitekt och stadsplanerare. Sorgens princip är hennes debutroman.
Den som är värd att bli älskad
av Abdellah Taïa
»Jag är trettio. Jag har känt dig i tretton år. Och här, nu, står jag inte ut längre. jag vill inte längre leva i din skugga. jag vill inte längre bli handledd av dig, göra saker på ditt sätt. Vara som man ska: en Parisbo bland Parisbor, inte för mycket arab för dig och din värld, inte för mycket muslim, inte för mycket därbortifrån.»
Den som är värd att bli älskad är en drabbande brevroman i vilken författaren utforskar ondskans ursprung och skildrar hur den franska kolonialismen dröjer kvar i en ung homosexuell marockans kärleksliv.
Abdellah Taïa, född 1973 i Rabat, är Marockos förste öppet homosexuelle författare. Han har gett ut sju böcker som har översatts till en rad språk. Förlaget introducerade Taïa för den svenska publiken 2012 med den hyllade självbiografiska romanen Ett arabiskt vemod. Abdellah Taïa är sedan 1999 bosatt i Paris.
Nordisk fauna – Noveller
av Andrea Lundgren
Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen.
Så är det att läsa Andrea Lundgren: man lockas med av en ton som leder bort, till något vi inte ens kan föreställa oss.
De sex novellerna i
Nordisk fauna befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar.
Och människor, som alla längtar efter förvandlingen.
Andrea Lundgren (född 1986) romandebuterade 2010 med I tunga vintras mage. Hennes andra roman Glupahungern kritikerhyllades och etablerade hennes särpräglade författarskap ytterligare.
Kinas förste kejsare
av Sima Qian
Ingen epok i Kinas historia är så full av dramatiska och omvälvande skeenden som den korta Qin-dynastin under slutet av 200-talet före Kristus. Det var då Kina enades under kejsaren Qin Shi Huangdi, men först efter inbördeskrig som krävde mer än hälften av civilbefolkningens liv. Den världsberömda kinesiska muren uppfördes och det enorma underjordiska gravmonumentet med dess terrakottaarmé, återupptäckt 1974, byggdes. Världshistoriens första bokbål genomfördes och 460 lärda män begravdes levande på kejsarens befallning. Kejsaren själv undkom ett spektakulärt mordförsök men dog i sviterna efter ett odödlighetspiller som han intagit.
Sima Qian (145–ca. 86 f.Kr.) är Kinas första och mest inflytelserika historiker. Även om han själv kastrerades och fängslades för sina ställningstaganden har hans storverk Shiji överlevt alla senare maktskiften i Kinas historia. Det är i dag det mest berömda enskilda historieverket på kinesiska. Kinas förste kejsare är, som är ett urval av texter ur hans storverk, är det första som översatts till svenska.
Paris. Ett poem
av Hope Mirrlees
Paris. Ett poem iscensätter en dygnslång psykogeografisk resa genom det Paris som våren 1919 var centrum för de politiska förhandlingarna efter första världskriget. Staden surrade av lössläppt kulturell och revolutionär aktivitet samtidigt som krigets konsekvenser fortfarande var högst påtagliga. Paris. Ett poem försöker greppa denna kollektiva erfarenhet, och texter på reklamskyltar, affischer, löpsedlar, gravstenar och minnesplaketter tar plats i vad som blir en väv av högst konkreta observationer och drömsk vandring genom myllret av gator, kyrkor, parker, museer och människor.
Paris. Ett poem var ett av de första litterära verken som publicerades på Leonard och Virginia Woolfs Hogarth Press, och har börjat betraktas som en viktig, men länge bortglömd, länk mellan den kontinentala och den brittiska modernistiska lyriken.
Hope Mirrlees (1887–1978) tillbringade stora delar av sin uppväxt i Sydafrika, där hon också bodde ett par decennier efter krigen. Hon hade en kort men intensiv litterär karriär under 1920-talet, som fick ett abrupt slut när hennes tidigare lärare och livspartner Jane Harrison dog 1928. Hon rörde sig i utkanten av Bloomsburygruppen och var nära vän med T S Eliot.
Den KRAV-märkta människan
av Malin Ideland
Vad innebär det egentligen att vara en miljömedveten människa? Vad innebär det att vara en förändringsagent? Är det att sopsortera, släcka lampor och välja KRAV-märkta varor i affären? Är det verkligen så att den som medvetet handlar den dyra ekologiska maten nödvändigtvis är mer miljövänlig än den som kanske inte har råd att köpa densamma?
Den KRAV-märkta människan handlar om vad det är att vara en miljövänlig människa i vår tid. Boken problematiserar hur talet om hållbar utveckling och miljömedvetenhet bidrar till att skapa och upprätthålla normer för "den önskvärda människan". Hen som uppfyller KRAVen. Boken diskuterar hur denna idealbild samtidigt skapar en bild av "den icke-önskvärda människan", vars beteenden, livsstil, handlingar och känslor ses som problematiska. Den tar också upp barnens roll som förändringsagenter och de krav som drabbar dem i undervisning om hållbar utveckling där lösningarna av framtida miljöproblem ofta läggs på de ungas axlar.
Till syvende och sist handlar boken om vad vi får "på köpet" med de goda intentionerna att fostra barn och vuxna till att skapa ett hållbart samhälle? Hur kan vi förstå att idén om en gemensam värld och en gemensam framtid faktiskt också fungerar särskiljande – mellan människor, åldrar, sociala klasser, hudfärger och nationaliteter?
Malin Ideland är professor i utbildningsvetenskap och docent i etnologi. Hon har tre olika forskningsintressen. Det första berör marknadifiering och neoliberal styrning av skola och utbildning. Detta utforskas i projektet Utbildning AB. En studie av villkor för, och konsekvenser av, edu-prenöriellt engagemang i svensk skola (Vetenskapsrådet 2018–2020).
Varje dag är en vårdskandal
av Sebastian Lönnlöv
Jag var på ett antikvariat nyligen, där en avdelning kallades "Våld i samhället". Bland böcker om huliganism stod också en bok om äldreomsorg. Det är den mest meningsfulla placering av en bok jag någonsin har sett.
Sebastian arbetar som timvikarie på ett boende som hamnar mitt i ett mediedrev med rubriker om vanvård. Från biträdets golvperspektiv betraktar han de äldres verklighet även när skriverierna klingat av, en vårdskandal som pågår i det tysta, varje dag.
Sebastian Lönnlöv, född 20 november 1988, är en svensk författare, litteraturkritiker och bibliotekarie.
Lönnlöv skriver litteraturkritik i Svenska Dagbladet och driver bloggen Tekoppens tankar.
Andra säsongens grödor på flaska
av Qiao
Dikterna i den kinesiska poeten Qiaos diktsamling
Andra säsongens grödor på flaska kan läsas som en oregelbunden självbiografi, med ett galleri av barndomsvänner, skolkamrater, älskare och fiender, resor till Tokyo och Lausanne, minnen av mormor och farmor, broder och fader. Samtidigt utgör de ett poetiskt work in progress, där den första dikten är daterad 02:17 16 maj 2006 och den sista 14:57 20 januari 2011. I det ena ögonblicket kan Qiao befinna sig nära den klassiska poesin, lyhört arkaiserande, och i nästa ögonblick har hon hunnit fram till en närmast surrealistisk bildöversvämning.
Qiao (född 1968) vars medborgarnamn är He Zhuangning, tillhör den första generationen kinesiska nätpoeter. Hon hävdar att hon har "skrivit poesi i 18 år, praktiserat yoga i 6 år, rusat runt (som en galning) i 4 år, simmat i 2 år, snart är jag framme". Qiao är bördig från staden Hangzhou i Zhejiang men är nu bosatt och verksam i den ekonomiska frizonen Shenzhen, inte långt ifrån Hong Kong.
Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren
av Peter Sjölund, Karin Bojs
Först befolkades nuvarande Sverige av stenåldersjägare. Efter några tusen år anslöt bönderna.
Det har DNA-tekniken nyligen lärt oss.
Men bara några få procent av nu levande svenska män kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta – runt 80 procent – härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern.
När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet.
Svenskarna och deras fäder – de senaste 10 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA.
Utnämnd till "Årets bok om svensk historia 2016" av Nättidningen Svensk Histori.
Peter Sjölund är Sveriges främste expert på DNA-släktforskning. Hans bok Släktforska med DNA kom ut 2015 och blev snabbt den mest sålda instruktionsboken för svenska släktforskare.
Karin Bojs arbetade under lång tid som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera stora priser för sitt arbete, bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Nationalencyklopedin. 2015 belönades hennes bok Min europeiska familj med Augustpriset för bästa fackbok.
Flod mot intet
av Clara Janés
Den värld som växer fram i Flod mot intet är ljusgenomströmmad på ett ovanligt och genomgående sätt. Det som skildras är den enskilda existensens resa mot ett gränslöst kosmos. Floden finns där som metafor för resan där ett immanent ljus i grunden tycks omsluta varje rörelse. Dikterna utspelas vid den heliga floden Ganges men har en universell och mystisk tematik.
För översättningen svarar Ingrid Wickström. Lennart Sjögren har skrivit ett inspirerat efterord.
Clara Janés, född i Barcelona 1940, är en av den spanska litterära kulturens mest framträdande gestalter och en poesins "la gran dama". Hon har även skrivit romaner, noveller, essäer och dagböcker. 2010 introducerades hon på svenska med diktsamlingen Skogens hemligheter, översatt av Ingrid Wickström.
Sekvenser mot Omega
av Göran Sonnevi
Det är som om vi bara var levande i kärlekens storm Ljusstormen
Göran Sonnevi har med sina två senaste stora diktsamlingar, Oceanen och Bok utan namn, skänkt oss flödande livsberättelser som i sin visionära mångtydighet kunnat ge intryck av att vara hans avslutande verk, hans poetiska testamente. Men skrivandet fortsätter, allt djupare in i det ovetbara och oförutsägbara, allt längre ut i det oändliga; tiden och kärleken fortsätter, och samtalet med de döda, ständigt närvarande.
Göran Sonnevi föddes 1939 i Lund, och växte upp i Halmstad. Fadern var disponent. Sonnevi är fil. kand, har en biblioteksutbildning och är numera verksam som fri författare. Han blev belönad med Carl Emil Englund-priset 1971, Bellmanpriset och SvD:s litteraturpris 1979 och De Nios pris 1988 och senast Nordiska Rådets litteraturpris 2006.
Göran Sonnevis poesi är ett försök till knapp men exakt kartläggning av det inre och dess relation till det yttre, behovet av de strukturer som samtidigt hotar med sin destruktivitet. Han engagerar sig lidelsefullt mot kapitalism och imperialism medan han registrerar sitt privata liv som det är, upphängt mitt i världen. Göran Sonnevi utvecklas i sina senare episka diktsviter till en gränsöverskridande och gränslös poet: kärleksdiktare och kosmolog, mystiker och matematiker.
Han har översatt till exempel Ezra Pound och Hans Magnus Enzensberger och har blivit tonsatt av bland andra Daniel Börtz. Han debuterade med Outfört (dikter) 1961.
Hjärntvättad
av Stefan Malmström
En nittonårig tjej får en fråga om reinkarnation och hennes liv förändras för alltid.
På en förskola stryper en pedofil en daghemsföreståndare efter att hon kommit på honom med att förgripa sig på dagisbarn.
I en snara i sin lägenhet hittas Luke Bergmanns bästa vän hängd med sin fyraåriga dotter liggande livlös i soffan bredvid.
Livvakten Luke Bergmann har flytt från New York och lever med skyddad identitet som en vanlig man på Karlskronas gator. Bergmann tror inte att vännen tog livet av sig och han anar att fler kommer att mördas. Tiden är knapp när jakten på motiv drar in honom i en gastkramande våldsspiral. Inte minst fruktar han för sitt eget liv.
Thrillern Hjärntvättad är baserad på en sann historia om hur unga människor manipuleras in i sekter och totalitära rörelser. Om hur lättpåverkade vi är av personer omkring oss, om avgrundsdjup ondska och om besinningslös hämnd.
Stefan Malmström, född 5 juli 1958, är en svensk TV-producent, manusförfattare, föreläsare och författare.
Efter studier vid Högskolan i Växjö i mitten av 1980-talet arbetade han som journalist inom press, radio och TV i några år innan han började producera barnprogram. Dockshowen Rummel och Rabalder för TV4 var det första projektet. Han producerade och regisserade även Anki & Pytte för Sveriges Television 2000–2003; programmet utsågs till Nordens bästa småbarnsmagasin 2002.