Det här är en lista över lästa böcker och de som skrivit dem.
Välj månad och år här:
Uppdaterad 2015-08-31
Eller klicka på någon av länkarna nedan:
Son och far av Jörn Donner
En son försöker hitta sin far. En far försöker fly sin son, sin familj och småningom hela världen.
David (fadern bär ett konunganamn) har sedan skilsmässan i åratal levt i en form av rotlös exil, skadad av kärlek och därför ovillig att binda sig på nytt. Kvinnor kommer och går tills han av en slump träffar Maria på en ambassadmottagning. Hennes svalka möter hans och blir till erotisk hetta, och graviditet.
Men slumpen är en trofast vän. Det som var tänkt som ett romantiskt möte i en vacker lund förvandlas till panik, ambulans och polis. Davids lukrativa affärsresor världen runt visar sig ha ett pris. Det som varit självskrivet förvandlas till dyrköpta minnen, där han sitter i sin rullstol utan att kunna röra en tå i den dystra förorten Kerava-Kervo trettio kilometer norr om Helsingfors. David Anders är dock segheten personifierad, genom en ny erotisk förbindelse segrar livsviljan än en gång och ett slags försoning sker till slut mellan son och far, mellan far och värld.
Med Son och far återvänder Jörn Donner till romanen efter en paus på tretton år.
Jörn Donner (född 1933) är en av Nordens mest kända kulturpersonligheter: filmregissör, före detta filmbyråkrat, politiker, kritiker och författare. Mellan 1978 och 1982 var han VD för Svenska Filminstitutet, och har givit ut mer än fyrtiotalet böcker och regisserat ett tjugotal filmer. Han har bland annat belönats med en Oscar för sin roll som producent för Ingmar Bergmans Fanny och Alexander
Yarden av Kristian Lundberg
Den här nyutgåvan av Yarden innehåller ett nyskrivet förord, samt Kristian Lundbergs egen, aldrig spelade scendramatisering. Det är en djupt personlig vidarediktning av den ursprungliga texten; personer som nämnts i förbigående får tala ut, händelser som beskrivits kortfattat fördjupas.
Fångad i en snara av skulder tar Kristian Lundberg jobb på yarden i Malmö. Under sträng bevakning och utan trygghet flyttar han bilar för hundratjugofem kronor i timmen före skatt. Han är tillbaka där allting började.
Åren då han kunnat försörja sig som författare framstår som en parentes i hans liv. Återgången till kroppsarbete innebär ocksåen resa tillbaka till barndomens utsatthet. Yarden är en vittnesskildring om ett modernt statarsystem, mitt ibland oss. Yarden utkom första gången 2009 och togs emot som startskottet för en ny svensk arbetarlitteratur. Året därpå tilldelades Yarden Ivar Lo-Johanssons personliga pris och den framstår allt mer som en av de verkligt viktiga berättelserna om vår samtid. Yarden har dramatiserats både för scen och teater, en filmversion har premiär 2015.
Kristian Lundberg är för de flesta läsare främst känd för sin lyrik diktsamlingen Allt och denna lycka av ingenting samt prosaboken Simpletons böcker.
Lundberg är också litteraturkritiker i bland annat Expressen. För sina böcker har han mottagit priser och utmärkelser från bland annat Svenska Akademien och Samfundet de nio. Och 1998 belönades han med Aftonbladets litteraturpris.
Jag värmer te med dina brev av Conny Palmkvist
Året är 1941 och nazisterna tågar in i Litauens huvudstad Vilnius. Den fjortonårige Jitschok ser sitt liv slås i spillror när hans familj tvingas in i de nya ghetton som inrättas. Andra familjer försvinner spårlöst. Inspirerad av poeten Abraham Sutzkever börjar han skriva dagbok för att dokumentera allt som händer i hans stad. Så att ingen någonsin ska glömma. Jag värmer te med dina brev utspelar sig under den tyska ockupationen i Vilnius, där Jitschok Rudasjevskij dog i judeghettot 1943, bara femton år gammal. Texten är löst baserad på hans dagbok, som upphittades i lägerspillrorna. Boken innehåller även delar av Abraham Sutzkevers vittnesmål under Nürnbergrättegångarna 1946. Under den tyska ockupationen 1941-44 förintades 165 000 judar i Litauen, det vill säga ungefär sjuttiofem procent av den judiska befolkningen.
Conny Palmkvist, född 1973, är bosatt i Helsingborg där han arbetar med barn- och ungdomsverksamhet på Stadsbiblioteket. 2005 debuterade han med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa.
Det är väl inget jävla bibliotek heller! av Christer Hermansson
rågan är om folkbiblioteken generellt arbetar och befinner sig i en annan mental verklighet än den som människor befinner sig i? Att folkbiblioteken inte klarar av att hitta sin funktion och plats i samhället.
I medborgarnas tjänst, brukar det heta i olika kontexter. Vi är till för medborgarna. Men är inte folkbiblioteken till för alla människor? För alla icke-medborgare, de papperslösa stackarna. För tiggarna i de svenska kommunerna.
Vad gör de svenska folkbiblioteken för de mest utsatta människorna? De som aldrig kommer till biblioteken? De som inte har en aning om att de existerar?
Vem för dessa människors talan?
Den svenska icke existerande folkbiblioteksdebatten präglas av en oförsvarlig aningslöshet, tänkte Oliver C. Johansson när han återigen försökte fokusera på den bok han skulle skriva om varför folkbiblioteken behövs.
Christer Hermansson är författare och kulturchef i Strängnäs kommun. Han har debatterat biblioteksfrågor i många år och bland annat skrivit boken Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?
Upplaga noll av Umberto Eco
En udda samling journalister på en dagstidning i Milano ägnar sig hellre åt utpressning, smutskastning och billiga skvallerhistorier än åt nyheter. I sitt sökande efter sensationer gräver en av reportrarna i en serie spektakulära händelser som ägt rum i staden.
Reportern snubblar över information om statskupper, kärlekshistorier och påvemord. Och i skuggorna lurar hemliga och ljusskygga högerorganisationer, terrorister och frimurarloger. Upplaga noll är en underhållande roman i sann Eco-anda som drivs framåt av verkliga händelser i italiensk nutidshistoria, men där läsaren gradvis börjar fråga sig vad som verkligen är sant och inte.
Umberto Eco är född 1932 i Alessandria i Italen. Han är professor
i semiotik (läran om tecknen; den allmänna teorin om tecken och deras användning, särskilt i språket) vid universitetet i Bologna.
Han har skrivit succéböcker som Rosens namn, Foucaults pendel, Gårdagens ö och Baudolino. Hans senast utkomna bok på svenska var Tankar om litteratur.
En mörkare himmel av Mari Jungstedt & Ruben Eliassen
I gryningen puttrar en fiskebåt in mot hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria. En av fiskarna får syn på en död kvinna som ligger på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Hon är skandinaviskt blond, naken och kroppen är arrangerad efter en berömd målning från fjortonhundratalet, Venus födelse. Polisen söker febrilt efter gärningsmannen och får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norske före detta polisen Kristian Wede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas.
När ännu en kvinna hittas död, arrangerad efter ett berömt konstverk, tätnar mystiken. Kopplingar går till ett yogacenter i de kanariska bergen, ett massageinstitut i Playa del inglés, och den norska sjömanskyrkan i Arguineguin. En mörkare himmel är den första boken i en ny serie kriminalromaner som utspelar sig på semesterparadiset Gran Canaria, en ö utanför den afrikanska kusten med ändlösa stränder och en sol som aldrig går ner. Men idyllen är bara en fernissa, baksidan ska visa sig mörkare och mer brutal än vad både Kristian och Sara kan föreställa sig.
Mari Jungstedt har med sin gotlandsserie om kommissarie Anders Knutas blivit en av Sveriges mest folkkära och sålda författare. Tillsammans med den norske författaren Ruben Eliassen skriver hon nu en ny mörk och dramatisk serie kriminalromaner från Gran Canaria, denna spanska ö som så många skandinaver älskar. Serien är redan såld till flera länder.
Mari Jungstedt är född 1962 och bor i Nacka med sin man och sina två barn. Sina somrar tillbringar hon på Gotland. Hon har arbetat som journalist inom radio och TV i tio år, bland annat på Ekot och Rapport, och nu som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.
Mari Jungstedts erfarenheter av medias kriminalbevakning, liksom hennes gotlandskännedom, kom väl till pass i hennes debutroman Den du inte ser, en kriminalroman som utspelade sig i skiraste sommartid på just Gotland.
Ruben Eliassen, född i Trondheim och uppvuxen i Oslo, började sin yrkesbana som musiker och illustratör. För sin första bok i ungdomsserien Phenomena, Profetiens utvalgte (2002), vann Eliassen Arks barnbokspris och Kultur- och kyrkodepartementets priser för barn- och ungdomslitteratur. Sju böcker har utkommit i den prisbelönta serien och filmrättigheterna är sålda till ett amerikansk filmbolag.
Tillsammans med Mari Jungstedt har Ruben Eliassen skrivit En mörkare himmel, den första delen i deras gemensamma Gran Canaria-serie.
Det hade regnat hela söndagen av Philippe Delerm
Monsieur Spitzweg har aldrig tråkigt.Han älskar Paris, det är där det händer. Man måste bo i Paris. Inte för att han är ute så mycket. Han lagar mat och dukar åt sig själv varje dag, ser på fotboll och sorterar sina videokassetter, flanerar i sin stad. Han älskar deckare av Simenon. Han tycker om att åka tunnelbana utan mål..
– Men, monsieur Spitzweg, säger kollegerna på posten, vad gör ni för att inte alldeles dö av leda? Monsieur Spitzweg förstår inte frågan. Han har aldrig tråkigt. Och när allt kommer omkring stör han ingen. Han borde vara lycklig.
Philippe Delerm är född i Auvers-sur-Oise, Frankrike. Han bor nu i Normandie där han i många år har varit verksam som lärare vid sidan av sitt författande. Hans son heter Vincent Delerm och är en välkänd sångare i Frankrike. Philippe Delerm debuterade i mitten på 1980-talet.
Godnatt av Love Derringer
I denna bok samlar pianisten Love Derwinger korta självbiografi ska skisser, existentiella funderingar, aforismer och naiva absurditeter, där en 11-årig pojkes möte med den vänlige pianoprofessorn Gunnar får utgöra ramberättelsen.
Den handlar om en ung människas behov av att få skapa ifred, sökandet efter en egen identitet och de rädslor han tvingas konfrontera till följd av insikten att allt det vi tar på allvar ständigt måste återerövras.
Boken är en ömsint hyllning till pianisten, humanisten och pianopedagogen Gunnar Hallhagen.
Love Derringer (född 1966) tillhör kretsen av Sveriges främsta pianister. Han debuterade 16 år gammal.
Atlantmannen av Marguerite Duras
Atlantmannen är Marguerite Duras djärvaste experiment. Texten bygger på en film inspelad på franska atlantkusten 1981. En ung man vandrar genom rummen och korridorerna i ett övergivet badortshotell, fortsätter över terrassen och ned mot stranden. Bilden tonar upp och ned tills filmen helt glider över i svartsladd, och Duras röst ensam för berättelsen om mannen och kvinnan, om trädgården och huset och stranden, mot sitt slut.
"Jag har inte fler bilder att ge den", skriver Duras i boken med samma namn, som utkom året därpå och nu för första gången finns på svenska, i översättning av Jonas Ellerström. Så visar sig rösten och orden vara det som räcker längst, som lever vidare när kärleken tagit slut.
Marguerite Duras, född Marguerite Germaine Marie Donnadieu 4 april 1914 i Gia Dinh i utkanten av Saigon, Franska Indokina (nuvarande Vietnam), död 3 mars 1996 i Paris, Frankrike, var en fransk författare, dramatiker, manusförfattare och regissör.
På spaning efter farfar av Arto Paasilinna
Farfar Verneri Väisänen har försvunnit igen. Förra gången farfar försvann var han borta i ett helt år och skickade vykort hem som enda livstecken. Den här gången bestämmer sig hemmets skräckinjagande härskare, farmor Letitia, att gubben ska hämtas hem.
Barnbarnet Aukusti skickas ut för att hitta sin farfar. Sökandet tar honom till utanför Finlands gränser till såväl Sverige som till Norge. Men när han väl får tag på farfar har reslusten hos Aukusti väckts och de bestämmer sig för att tillsammans resa ut i Europa. De blir ett äventyr utan dess like och hem till farmor Letitia har ingen av dem bråttom längre.
Arto Paasilinna har skrivit en äventyrsberättelse där hans humor och fantasi fått fritt spelrum.
Arto Paasilinna är född den 20 april 1942 i finska Lappland. Från 1962 fram till mitten av 70-talet var han journalist. Då bestämde han sig för att börja skriva böcker på heltid. Debuten gjorde han dock redan som tjugotvååring. Han har givit ut i stort sett en bok om året.
Paasilinnas böcker är komiska historier för vuxna, fulla av ironi, svart humor och mer eller mindre galna människor. Språket är mycket enkelt men ändå talande. Huvudpersonerna är ofta viljestarka och beslutsamma.
Jag är en tjuv av Jonas Karlsson
Kalabalik i butik .
"Häng en skylt på den skyldige!" Jonas Karlssons nya kortroman Jag är en tjuv berättar historien om när säkerhetsansvarige Roland oturligt nog lyckas ertappa en av snattarna på köpcentret och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på. Om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Oväntade vändningar, generationsöverskridande handfallenheter och en händelseutveckling som sätter allting i nytt ljus.
Jonas Karlsson är född 1971 och bosatt i Stockholm. Han är verksam som skådespelare, dramatiker och författare. Han har bland annat spelat i filmerna Livet är en schlager, Detaljer, Miffo och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, samt tv-serierna Gustav III:s äktenskap och Om Stig Petrés hemlighet.
Hans pjäser Nattpromenad och Mellanrum har båda satts upp på Stockholms Stadsteater.
Jonas debuterade 2007 som författare med novellsamlingen Det andra målet. Hans andra novellsamling heter Den perfekte vännen.
Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade
i ett IKEA-skåp av Romain Puértolas
Hejdlöst rolig och livsbejakande surrealistisk skröna.
Pugalendhi heter en bluffande 38-årig fakir från Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Men sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på Ikea. Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en låda och skickas iväg, och detta är startskottet för en galen jakt över världen. En resa där fakiren lär känna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver början på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som han inte visste om både kärlek och vänskap.
Det här är en hejdlöst rolig och dessutom livsbejakande surrealistisk skröna, som en korsning mellan Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Berättelsen om Pi. Läsaren som förväntar sig en berättelse i stil med Hundraåringen … och En man som heter Ove kommer inte att bli besviken. Denna bok bottnar dock i ett budskap om livsvisdom, där vår Candide-liknande huvudperson gör sin resa för att lära sig medmänsklighet och andra grundläggande värden i livet.
Missbruk går i arv. Det gör även anhörigsorgen.
Litteraturhistorien igenom super män grandiost. Missbrukaren står i fokus. Kvinnorna gestaltas som medberoende alkoholistfruar oavsett klasstillhörighet. Men nu träder alkoholistbarn och andra anhöriga fram på den litterära arenan och vittnar om en totalt oglamourös tillvaro. Vi som har levt med tillitsbrist, förnekelse, rädsla, gränslöshet och otrygghet. Kaos, våld. Saknad, sorg. Skam.
Alla levde vi i stilla vanmakt. Några av oss förlät, gav nya chanser. Vi vaktade, stöttade, bönade, bad. Några av oss åkte jojo mellan nykterhet och återfall. Många av oss trodde att felet var vårt, när oförrätter förgiftade dricksvattnet och bagateller uppförstorades till handgranater som under rus kastades genom rummen. Vi fann våra mammor liggande avsvimmade på hallgolvet. Våra pappor hoppade från Älvsborgsbron. Vi upplevde syskons haschpsykoser. De flesta av oss slutade bjuda hem vänner. Vi väntade på den goda fen. Några av oss blev stumma, andra utförde sabotage. Någon såg självmordet som enda utväg.
Var tionde svensk är alkoholist. Det påverkar anhöriga. Hur många alkoholister finns det i världen? Hur många narkotikamissbrukare? Anhörigsiffran blir outhärdlig. Men utan att en sekund förringa det lidande som det innebär att växa upp med missbruk, utan att förminska kampen för överlevnad: bland nackdelarna finns också fördelar. Om vi anhöriga – fruar, makar, föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och barn – får möjlighet att läka öppnar sig en ocean av kapacitet. Hur många kan vi vara, där ute i yrkeslivet?
Susanna Alakoski, född 1962 i Vaasa, men uppvuxen i Skåne och bosatt i Stockholm. Är socionom, genusvetare och har bland annat jobbat på fiskfabrik, som flyktingsamordnare och med politik på riksnivå. Utkom med en antologi, Tala om klass, om kända och okända kvinnor som är klassresenärer på annat förlag i oktober 2006. Svinalängorna är hennes debut.
Doktor Murkes samlade tystnad av Heinrich Böll
I tolv noveller berättar Heinrich Böll om efterkrigstidens Västtyskland. Berättelsernas kännetecken är satiren.
Heinrich Böll blev en viktig röst i Tyskland under efterkrigstiden och uppmärksammad för sin novellkonst. Doktor Murkes samlade tystnad är ett exempel. Radioproducenten ställs inför en besvärlig debattör som kräver att hans inläsning ska ändras. Ordet "Gud" byts ut till formuleringen "detta högre väsen som vi tillber" – och detta inte mindre än 27 gånger.
När bomberna slutat falla måste människor få vardagen att fungera. Efter nederlaget dröjer nazismens skugga sig kvar. Alla tvingas leva med nya förutsättningar: fiskaren, kyparen, ölutköraren, kontoristen, skattekontrollören, mannen som makulerar dokument och Bodo som skriver kärlekslyrik.
Boken är en nyöversättning … en klassiker med satiren som kännetecken.
Heinrich Böll, tysk författare, född den 21 december 1917 i Köln. Han var soldat under hela andra världskriget. Upplevde kapitulationen 1945 i ett franskt fångläger. Hans brev till fästmön och hustrun Anne-Marie under kriget finns bevarade i "Briefe aus dem Krieg 1939–1945 (två band, 878 brev).
Bland hans viktigaste verk kan nämnas: Tåget var punktligt, Doktor Murkes samlade tystnad, Biljard klockan halv tio, En clowns åsikter, Grupporträtt med dam, Katarina Blums förlorade heder.
Böll erhöll Nobelpriset i litteratur 1972. Han avled den 16 juli 1985.
Nemesis av Philip Roth
Den heta krigssommaren 1944 drabbas New Jersey av en polioepidemi. Unga människor insjuknar, förlamas, några dör. Invånarna i Newark är förtvivlade. Ingen vet hur sjukdomen sprids, desperationen och ilskan tilltar. Möjliga syndabockar finns plötsligt överallt.
Så inleds Nemesis, romanen som sätter punkt för Philip Roths författarskap. I centrum av handlingen står den rättrådige fritidsledaren Bucky Cantor, som blir alltmer påverkad av poliokrisen. Han slits mellan viljan att göra det bästa för stadens unga och förmaningarna om att tänka på den egna hälsan. Vilket val är det rätta? Bucky Cantors liv blir ett svar på den frågan.
Så läggs grunden för en amerikansk tragedi som bär på den ödesdigra dramatik som kommit att känneteckna Philip Roths sena författarskap. Nemesis är en avskalad och klassisk skildring av ett människoöde som krockar med de oförutsebara omständigheter som är livet, en fulländad avslutning på ett unikt författarskap som under mer än ett halvsekel förändrat den moderna romankonsten.
Philip Roth är en av USA:s ledande samtida författare. Han föddes 1933 i Newark, New Jersey, som också har varit spelplatsen för flera av hans böcker. Roth slog igenom som författare i slutet av 60-talet med den satiriska romanen Portnoys besvär.
Vakta henne! av Johan Björkstedt
En ung nyseparerad man beger sig till Argentina för att besöka sin excentriske far, i hopp om sympati och kanske förståelse. Men det blir inte som han tänkt sig. Istället blir han varse sin del i en lång kedja av svek och tvingas ifrågasätta sitt liv och sina värderingar. Fast i ett limbo, varken död eller levande, flanerar han genom Buenos Aires gator och försöker minnas var det gick snett. Vakta henne! är en roman om ensamhet och chauvinism, om vad vi ärver och förskjuter från våra föräldrar, men också landet Argentina, hur en plats och dess historia kan gå en i blodet.
Johan Björkstedt är född 1978 och uppväxt i Södra Dalarna, men bor numera i Stockholm. Vakta henne! är hans debut.
Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet av Romain Puértolas
Humorn ger oss vingar … Och det gör kärleken också.
Romain Puértolas andra roman är en modern saga, rolig, romantisk, rörande. Den handlar om Providence, en ung kvinna som arbetar som brevbärare i Paris. Nu är hon på väg till Orly-flygplatsen för att ta ett plan till Marrakech och hämta den sjuåriga Zahera, en flicka som Providence äntligen ska få adoptera. Men Zahera lider av en allvarlig lungsjukdom och måste till Frankrike och få expertvård, så det är ont om tid. Och just som Providence ska ge sig iväg så stoppas alla flighter. En vulkan på Island har nämligen fått ett utbrott och inga plan får lyfta. Providence är förtvivlad. Hon måste ta sig till Marocko, och då är bara frågan: är hennes moderskärlek så stark att hon kan lära sig att flyga på egen hand?
Romain Puértolas är född 1975 i Montpellier och arbetade vid franska gränspolisen när han 2013 debuterade med succéromanen Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp.
rp
De hatiska av Björn Hellberg
Flera invånare i Loviken har bombarderats med otäcka hotelsebrev på nätet eller utsatts för kuslig förföljelse på annat sätt. En del av de anonyma angreppen är så grava att polisen kopplas in. Det ankommer på kriminalinspektörerna Carina Keller och Stig-Allan Jönsson att försöka spåra nättrollen, och de får snart skäl att fråga sig varifrån allt detta uppdämda hat kommer. Poliserna kalkylerar realistiskt med risken för att något allvarligt kan inträffa, och en kväll görs så en fasansfull upptäckt i en ensligt belägen gränd. Men har verkligen illdådet på bakgatan något med näthatet att göra? Keller och Jönsson ställs inför ett mystifierande fall med många bottnar och svart frustration. De hatiska är den sjätte fristående delen om poliserna i den fiktiva storstaden Loviken. De tidigare titlarna är Paria, Club Karaoke, Dominans, De tysta och minideckaren Fallet Martin Felt.
Björn Hellberg är född 1944 och utbildade sig till journalist. Han är en internationellt erkänd tennisexpert. Med 25 tennisböcker och flera nationella och internationella uppdrag inom tennis är han en av de främsta inom tennissporten.
Björn är också en känd personlighet på TV, bl.a. som domare i På spåret. Men han har också stor framgång som deckarförfattare, hittills många kriminalromaner samt en roman.
Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? av David Ericsson
Europa är en både mäktig och märklig kontinent. Här trängs välbärgade från de rika länderna med slavarbetare från de fattiga. I novellsamlingen Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? får vi möta några av dem. Den strandsatta kvinnliga EU byråkraten som tvingas lifta hem till Sverige med lastbil då det isländska askmolnet lamslagit flyget, den prostituerade rumänska kvinnan på flykt från en bordell i Spanien, vi får uppleva en alldeles speciell natt i Venedig och möta en nattchaufför som ser döden på sin resa genom Tyskland.
I de svenska novellerna ser vi bland annat det hårda livet i ett bemanningsbolag och träffar en fackföreningsman som förföljs av kriminella. Vi möter en äkta emir på ett café och en man som återser den älskade han försökt glömma i tio år.
David Ericsson, född 1958 och bosatt i Stockholm, är författare och frilansjournalist. Hans första bok, novellsamlingen Truck stop, kom 1999. Därefter har han skrivit tre romaner, bland annat Redlight som finns i pocket, och otaliga krönikor och reportage i fack och dagspress. Han kör också långtradare i Europa..
Inte ens i döden av Donna Leon
Kommissarie Brunetti och hans kollega Vianello får rapport om att en kropp setts i vattnet nära en av trapporna vid Canal Grande. Det är en regnig morgon i Venedig och de beger sig till platsen där de hittar en barnkropp som de lyfter upp på land.
Den döda flickan har långt glänsande hår och bär en guldring som väcker frågor. Underligt nog har ingen anmält en saknad flicka. Bilden av den döda flickan med håret format som en gloria förföljer Brunetti i återkommande mardrömmar.
Han försöker fastställa flickans identitet genom att söka efter familjen. Spåren leder honom till ett romskt läger och i sin beslutsamhet att bringa klarhet i fallet tvingas Brunetti att kämpa både mot grov kriminalitet och mot myndigheternas fördomar.
Donna Leon är född 1942 i New Jersey. Hon har bott och arbetat i Schweiz, Iran, Kina och Saudiarabien. Sedan över tjugo år tillbaka bor hon i Venedig, där hon undervisar i engelsk litteratur.
Hon har hittills skrivit nio böcker om kommissarie Brunetti och serien har blivit såväl prisbelönt som översatt till ett stort antal språk.