Det här är en lista över lästa böcker och de som skrivit dem.
Välj månad och år här:
Uppdaterad 2016-08-31
Eller klicka på någon av länkarna nedan:
Magisterlekarna av Kristofer Folkhammar
"Om han har rätt i sina misstankar, om det är Charles som ristat in ett stort märke i dörren till Magisterns arbetsrum, så är det en upptrappning…"
Den strikte Magistern har i sina erotiska lekar hittat ett sätt att vara sig själv. Hans älskare är den förtrollande eleven Charles – killen som alla vill ha. Men en gåtfull inristning i dörren till Magisterns arbetsrum vid skolårets start gör att hans ordnade tillvaro rämnar.
I tomrummet som uppstår dras han till Hyenorna, pojkkvartetten som alltid är tillsammans. Tim och Fred. Paul och Noak. De är i sin tur uppslukade av uttagningarna till Sångtåget, och att få ingå i det praktfulla följe som i december inför allas ögon ska tåga genom skolan.
Stor dramatik, vänskap, rivalitet, sex och sång: det är hösttermin på Läroverket.
Kristofer Folkhammar debuterade med romanen Isak & Billy 2011 och gav ut diktboken När han kysste mig förlorade jag allt 2012. Folkhammar är bland annat verksam som litteraturkritiker. Hösten 2015 är han aktuell med romanen Magisterlekarna.
Den gudomliga komedin av Dante Alighieri
Till mitten hunnen på vår levnads vandring
hade jag i en dunkel skog gått vilse
och irrat bort mig från den rätta vägen Ur första sången.
I Den gudomliga komedin har människor i alla tider känt igen sig själva och sin egen tid i. Dantes kraftfulla epos har blivit en del av vårt kulturarv på samma sätt som verk av Homeros och Shakespeare. Ingvar Björkesons moderna översättning utgavs 1983 och hyllades av kritiker och läsare.
Nyöversättning av Mikael Argenziano.
Dante Alighieri (även Durante degli Alighieri, ibland enbart kallad Dante), född mellan 18 maj och 17 juni 1265 i Florens i Toscana, död 13 eller 14 september 1321 i Ravenna i Emilia-Romagna, var en italiensk författare, ämbetsman, poet och statslärd.
Dante räknas som en av västvärldens största författare genom tiderna. Mest känd är han för sitt epos Den gudomliga komedin (Divina Commedia; 1307–1321), som var begynnelsen till att latinet undanträngdes till förmån för italienskan, och vars handling förnyade berättarkonsten. För eftervärlden är Den gudomliga komedin också ett dokument om världsbilden vid tiden för verkets tillkomst.
Före festen av Saša Stanišić
Det är natten före den årliga Annafesten i Fürstenfelde, ett litet samhälle i norra Tyskland. Alla sover. Utom fru Kranz, den nattblinda målarinnan som vill porträttera samhället i mörker. Och herr Schramm, en f d officer i DDR:s Folkarmé, som har fler argument mot att leva än att sluta röka. Ja, och så rävhonan.
Ingen har sett inbrottet i Hembygdsgården. Men byarkivet står öppet. Fast det är inte det som har blivit stulet som upprör, utan de gamla historier, sägner och sagor som nu släpps lösa.
Saša Stanišić är 29 år (2008) och född i Višegrad. När staden 1992 besköts och sedan ockuperades av militären, flydde han tillsammans med sina föräldrar – en muslimsk mor och en serbisk far – till Heidelberg i Tyskland. Han studerar sedan 2004 vid Deutscher Literaturinstitut i Leipzig och ska doktorera i ämnet "Litteratur och fotboll".
Det här är namnen av Tommy Wieringa
En tidlös och högaktuell berättelse om flykt. Prisbelönad och internationellt uppmärksammad författare introduceras på svenska med en poetisk roman om migration, mening och människans villkor.
I en fiktiv östeuropeisk gränsstad på en öde slätt dyker en liten grupp utmärglade
flyktingar upp från ingenstans och skapar rädsla. När polischefen Pontus Beg arresterar dem finner han bevis i deras bagage på att ett mord begåtts. Han blir gruppens förhörsledare, men kommer senare att bli deras räddare.
Den apokalyptiska stämningen som präglat flyktinggruppens vandring över slätten blir allt mer levande under romanens gång. Samtidigt lär vi känna den lilla staden och polisen Begs sympatiska och intelligenta personlighet.
Med en unik blandning av humor och vishet kopplar Tommy Weiringa människans mörka natur till frågor om vilka vi är och om försoning är möjlig. Det här är namnen är en mörk saga, men full av medmänsklighet och humor. Det är en urban komedi som sätter fingret på samtidens mest brännande fråga.
Tommy Wieringa, född 1967, är en internationellt uppmärksammad, prisbelönad och kritikerhyllad holländsk författare. Han har skrivit flera romaner bland annat Joe Speedboat (2005) och Caesarion (2009). Det här är namnen är det första av hans verk som översatts till svenska.
Ekeby trafikförening av Jesper Svenbro
Drakabygget var situationisternas högborg i norra Skåne under 50- och 60-talen. Om det ungefär samtida filosofkollektivet "Ekeby trafikförening" i Boserup har Jesper Svenbro skrivit en diktsamling som i ett igenkännligt skånskt landskap strax öster om Helsingborg iscensätter den försokratiska filosofin representerad av bland andra filosofen som gett namn åt Pythagoras' sats och hans vita labradortik Psykh?, liksom av zenbuddhisten Zenon, bågskytt och paradoxmakare, och av tvärviggen Herakleitos, som på kungligt manér tar emot en ström av besökare vid sin kosmiska Eld intill bäcken i Boserup. Alltmedan Selma Lagerlöf förbereder romanen om hur hon i en tidigare inkarnation var en av de sjutton kvinnliga pythagoréerna på Sicilien. Ett länge förberett men oväntat kapitel öppnar sig därmed i Jesper Svenbros sedan 1993 pågående lyriska självbiografi.
Jesper Svenbro, född 1944 och bosatt i Frankrike, är lyriker och klassiker med litteraturvetenskaplig inriktning. Han är fil. dr. i grekiska på en avhandling om grekisk poetik med titeln La parole et le marbre.
Som lyriker odlade Svenbro i sina första samlingar en intellektuell och lärd metapoesi. I Blått från 1994 bryter ett mer personligt och självbiografiskt tilltal igenom. 2006 valdes Jesper Svenbro in i Svenska Akademien på stol nummer 8.
Dominodöden av Jonas Moström
Överläkaren Erik Jensen försvinner obegripligt i kulverten under en nattjour på Sundsvalls sjukhus. Kommissarie Johan Axberg kopplar snabbt ihop fallet med psykiatrikern Thomas Hoffman, som försvann spårlöst på samma plats tre dygn tidigare. När Hoffman senare hittas brutalt mördad i ett skogsparti tyder allt på att han har hållits fången i ett par dygn för att sedan bli ihjälslagen. I både Hoffmans och Jensens fall har gärningsmannen lämnat efter sig en dominobricka.
När Sundsvallspolisen ber Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp om hjälp i utredningen, tvekar psykiatrikern Nathalie Svensson. Hon har precis varit med om flera traumatiska händelser och behöver mest av allt lugn och ro hemma i Uppsala. Men när det visar sig att hennes syster Estelle är den senaste som sett Erik Jensen vid liv bestämmer sig Nathalie för att ta sig an uppdraget.
Det blir en jakt på en tvångsmässig mördare för att hitta Erik Jensen i tid. Var har mördaren gömt undan Hoffman före mordet? Står fler offer på tur? Och framför allt – vad betyder dominobrickorna? Dominodöden är den andra boken i serien om psykiatrikern Nathalie Svensson. Här får vi också återuppta kontakten med Johan Axberg och de andra karaktärerna i Moströms framgångsrika Sundsvallssvit.
i kulan, Lejonet, för små och stora djur
Lät lysa ut en allmän Cour:
En högtid väntas utan like.
Om säkerhet ej frågan var;
Man den på pergament af alla sorter har
I pass och strödda bref kring Skogens hela Rike.
Hvem misstro kan et lofvadt skygd,
Carl Friedrich Eckleff, född 1723, död 1786 var en svensk poet och ordensvurmare verksam i Stockholm.
Eckleff blev 1742 tjänsteman i utrikesdepartementet, blev extraordinarie kanslist 1754, registrator 1756, sekreterare 1760 samt erhöll 1767 kansliråds avsked.
Han instiftade år 1753 Tankebyggarorden, vars mest ryktbara medlemmar blev Hedvig Charlotta Nordenflycht, Gustaf Philip Creutz och Gustaf Fredrik Gyllenborg.
I går jag enslig satt av Gustaf Fredrik Gyllenborg
I går jag enslig satt och några verser gjorde,
Då Nils min gamla vän kom in och dristigt sporde:
Hvad våller dig, at du så syslosatter är?
Du skrifver, stryker ut, du låssar ha besvär:
Du, som har varit van kring alla gator drifva,
Ser ut som ville du en hel Postilla skrifva.
Gustaf Fredrik Gyllenborg, född 24 december 1731 på Strömsbro majorsboställe i Östergötland, död 30 mars 1808 i Stockholm, var en svensk greve och författare. Han var ledamot av Svenska Akademien 1786–1808 (stol nr 13). Gustaf Fredrik Gyllenborg var son till riksrådet Johan Gyllenborg och Margareta Eleonora von Beijer. Han gifte sig 1764 med Anna Margareta Gottsman.
Den omättliga vägen av Ben Okri
Azaro är ett andebarn vars lott är att dö ung och pånyttfödas, om och om igen. Men när han ser sin moders sorgsna ansikte, beslutar Azaro att trotsa sitt öde.
Ben Okris prisbelönta roman Den omättliga vägen gestaltar parallella liv: en mytisk tid, andevärlden, och en materiell, historiens och människornas. I likhet med bokens berättare Azaro har författarens hemland, det unga postkoloniala Nigeria, blivit till i sprickan mellan olika världar. Som alltid måste människan fästa sitt hopp vid symboler. Sällan har det skildrats så rikt och träffsäkert som här.
I översättning av Jan Ristarp och med förord av Adnan Mahmutovic, författare och filosofie doktor i engelska med inriktning på postkolonial litteratur.
Ben Okri, född i Minna 1959, är en nigeriansk romanförfattare och poet, i dag bosatt i England. Okri räknas till de allra viktigaste afrikanska författarna i den postkoloniala traditionen. Den omättliga vägen [The Famished Road] är hans mästerverk och belönades med Bookerpriset 1991.
Laboon : vågen som äter människor av Henrik Tord
Annandagens morgon. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sin son Viktor. Sedan dundrar havet in.
Samtidigt, på en båt strax utanför Khao Lak. Alla i dyksällskapet är chockade. De har lyckats ta sig upp från trettio meters djup trots havets strömmar som kastat runt dem som trasdockor. Marko, dykinstruktören med ett mörkt förflutet, blickar ut över förödelsen när de närmar sig land. Kaoset, alla döda kroppar. Det här är min chans.
Sex år senare väcks Sandra av telefonen. Åren av bottenlös sorg har satt sina spår. Huset ekar tomt, Matti är utflyttad. Hon kisar mot den bländande skärmen. Vem ringer mitt i natten?
Det här är Bertil Arvidsson från ambassaden i Bangkok.
Hon blir iskall. Är detta samtalet? Efter sex år!
Mannen harklar sig: Vi har hittat er son. Laboon är en känsloladdad thriller om mänskligt mörker, om oändlig saknad och om människors längtan efter att få börja om till vilket pris som helst. Det är den fristående sista delen i Svart paradis-trilogin, som inleddes med Kum utnämnd till en av 2012 års bästa deckare av Svenska Dagbladet. 2014 kom den kritikerrosade uppföljaren Lasaros tårar.
Henrik Tord jobbar som creative director/copywriter och har levt många år i Singapore med sin familj. Han har sina rötter i Avesta och bor numera i Stockholm. Han debuterade 2012 med den kritikerrosade romanen Kum, den första delen av Svart paradis-serien, som också utsågs till en av årets bästa deckare av Svenska Dagbladet. Uppföljaren Lasaros tårar kom 2014 och den tredje boken, Laboom kom våren 2016.
Förlist av Suzanna Dilber
Efter sin uppmärksammade debut Dubbelexponering återkommer Suzanna Dilber med en dramatisk relationsroman om en kvinna som gör det mest förbjudna.
När Carolines älskade man Adam drabbas av cancer slås hennes tillvaro i spillror. Det känns som om livet har nötts ner till något hon inte längre kan hantera, hon måste lämna allt och får låna en stuga i nordnorska Lofoten av sin väninna. Den ende som vet om att hon kommer är väninnans bror Audun, en man som försöker hitta ett nytt sätt att kunna fortsätta leva i en karg avfolkningsbygd där naturen är lika vacker som den är oberäknelig.
Caroline kämpar för att hålla känslor och tankar på sin cancerdrabbade man ifrån sig, men i den obarmhärtiga miljön konfronteras hon med Audun och andra människor, fjällen och havet. Allt tvingar henne att se sig själv, livet och kärleken i ett annat ljus. När hon hör talas om en drunkningsolycka som skedde i Lofoten 1920 påverkar det henne starkt.
Kan man lova att sitta kvar i en sjunkande båt för kärlekens skull? Går det att börja om på nya platser och få vara någon annan? Och i så fall, hur långt bort måste man fly för att inte möta sig själv när man kommer fram?
Suzanna Dilber är skådespelare i grunden, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm, men arbetar även som översättare, regissör och författare. Hon bor i Stockholm med sin man och har sommarhus i Östergötland.
Hennes inspirationskällor till skrivandet är Margaret Atwood, Joyce Carol Oates och Siri Hustvedt, men först och främst naturen och vädret. Inte bara för att det är vackert, utan för att det är så konkret och hänsynslöst och något som man bara måste böja sig inför. Annat som fascinerar Suzanna är alternativa verkligheter, hur ömtåliga våra till synes säkra världar är och hur lite som krävs för att livet ska ta en helt annan vändning.
Sådana tankar låg till grund för hennes hyllade debutroman Dubbelexponering som kom ut på Bokförlaget Forum år 2012. Hösten 2015 kom romanen Förlist, om Caroline som lämnar sin cancersjuke man och reser till nordnorska Lofoten där hon konfronteras med livet, kärleken och sig själv.
Drömmar i vaket tillstånd av Nasser Naje Lazem
Drömmar i vaket tillstånd är en sann skildring om hur en familj i Bagdad påverkas av sanktioner och otrygghet innan och under Gulfkriget. Huvudpersonen är Nasser, en dagdrömmande pojke som allt som oftast jämförs med sin högt respekterade fader Naje.
Fadern är guldsmed och före detta journalist som under decennier opponerat sig mot sittande regimer i jakt efter demokrati. När Naje får barn tillsammans med Wathbe bestämmer han sig för att lägga av med politiken och inte ta några fler risker. Hans liv som tidigare var kantat av hot, våld, förföljelser och flera år i Iraks strängaste fängelser bli tillfälligt lugnt.
Sedan händer det som inte får hända. Familjens enda ekonomiska trygghet försvinner och några månader senare brinner ett av familjens rum för att fullfölja tragedin. Wathbes syskon i Sverige lovar att hjälpa familjen att lämna Irak. Så småningom lyckas de samla in flyktpengarna och familjen lämnar Irak efter två års väntan.
Flykten från Irak är bara början av berättelsen.
Den här boken är viktig för vår förståelse om hur människor påverkas när ett land faller samman på grund av krig och sanktioner och hur krig förstör barns inre trygghet. En bok som berör, upprör och skapar ett inre uppror mot barns orättvisa värld.
Nasser Naje Lazem föddes i Bagdad år 1984 och bodde där fram till 1994 då han tillsammans med sin familj flydde i hopp om att komma till Sverige. Sedan 1997 har han varit bosatt i Sverige. Kärleken till poesi och skrift har varit ett stort intresse sedan tidig ålder. Att skriva har alltid varit hans primära intresse, men hittills har han satsat på utbildning och trygg ekonomi framför författarskapet. Han studerade till socionom och har bland annat arbetat med ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.
Idag arbetar han som fältsekreterare i Sundbybergs stad med ett förebyggande arbete mot kriminalitet, missbruk och social ohälsa bland ungdomar. Sedan 2012 har Nasser arbetat med sin självbiografiska trilogi med debuten Drömmar i vaket tillstånd.
Tidsklyftan av Jeanette Winterson
Shakespeares "En vintersaga" får nytt liv i finanskrisens London
I Tidsklyftan, Jeanette Wintersons omarbetning av En vintersaga, framträder Shakespeares eviga teman hämnd, svartsjuka och förlåtelse, mot bakgrund av finanskrisens London och amerikanska New Bohemia. Leo är övertygad om att hans gravida fru Mimi bedrar honom med hans barndomsvän Xeno. En gång i tiden delade han och Xeno allt, men händelser i deras förflutna förmörkar deras relation, och Leo kan inte tro annat än att barnet Mimi bär på är Xenos. Hans vanvettiga svartsjuka kommer att leda till att han mister allt. Leo vill inte veta av Mimis dotter och hon blir Perdita, den lilla förlorade. Över haven förs hon till en främmande kust och växer upp i den amerikanska södern, under Sheps skyddande hand, ovetande om sitt ursprung. Ända till Xenos son 16 år senare får upp ögonen för den hjärtskärande vackra flickan – men kan det som en gång förlorats återbördas, och kan förlåtelse överbrygga tidens djupa klyfta?
Jeanette Winterson är född 1959 i Lancashire, England, växte upp som adoptivbarn i ett strängt frireligiöst hem, en uppväxt hon använt sig av i sin delvis självbiografiska debut <em>Det finns annan frukt än apelsiner</. Hon och församlingen skildes åt pga hennes "onaturliga attraktion" till kvinnor: när Jeanette hittades i sängen hos en väninna blev hon genast utkastad från sitt hem.
Efter att ha lämnat sin hemort försörjde hon sig som glassbilschaufför, sminkös på en begravningsbyrå och mentalskötare, innan hon började studera litteratur vid St. Catherine´s College i Oxford. När hon senare började skriva försörjde hon sig genom att sköta ridån på en teater.
Ett hål i isen av Carlo Schmidt
En berörande och fartfylld förväxlingskomedi om en ung man på jakt efter kärlek. Med en blick för detaljer och vardagens förvecklingar har debutanten Carlo Schmidt skrivit en tragikomisk samtidsberättelse.
Oskar är i tjugoårsåldern och bor fortfarande kvar i sitt pojkrum i radhusområdet utanför Stockholm. På dagarna arbetar han som städare på Finansinspektionenoch på sin fritid sitter han framför datorn eller tar långa kvällspromenader genom staden och drömmer om att finna den stora kärleken. Han längtar desperat efter att det riktiga livet äntligen ska börja.
Just en sådan vinterkväll, på krönet av Västerbron, hittar han en dunjacka slängd på marken. När han kikar över broräcket ser han ett hål i isen långt där nere. Han förstår genast vad som hänt. Västerbron är Stockholms populäraste plats för självmord. Han ringer polisen för att anmäla det fruktansvärda, men polisen tar honom inte på allvar. Oskar bestämmer sig för att ta saken i egna händer. I jackan hittar han kontaktuppgifter till den avlidne och fattar beslutet att söka upp de anhöriga.
Detta är upptakten till en tragikomisk berättelse med en huvudperson som med stort hjärta, men också med stor naivitet, försöker ställa saker och ting till rätta. Resultatet blir inte alls som Oskar tänkt sig och snart är han intrasslad i en härva av vita lögner som leder till att han jagas av en svartsjuk operasångare, en uppretad förortsgangster och en lycksökande ung kvinna.
Carlo Schmidt är född 1966 i Spanien, och är en svensk skådespelare, manusförfattare och kommunikatör. Han bor i Stockholm. Ett hål i isen är hans debutroman.
Himlen är alltid högre av Jonas Moström
Nathalie Svensson, psykiatriker och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, trivs äntligen med livet. Som nyseparerad har hon skaffat sig en etta i Stockholm för att kunna leva ett annat liv vid sidan om det som mamma i Uppsala.
På väg hem från en utekväll får hon ett sms från Rickard Ekengård, den berömde skådespelaren som hon tidigare spenderat en natt med, och som nu vill träffa henne igen. De stämmer träff vid Karlaplan när Nathalie kommer fram ser hon hur Rickard blir brutalt skjuten och slängd i fontänen.
Överfallet är närmast identiskt med mordet på hennes stora kärlek för tio år sedan – ett fall som aldrig fick sin förklaring.
Är Nathalie utsatt för ett ödets grymma nyck, eller finns det en koppling mellan morden? Och har de obehagliga sms hon börjat få från dolt nummer något med det att göra?
Snart är Nathalie indragen i en ondskefull historia som blir mörkare ju närmare sanningen hon kommer. Himlen är alltid högre är Jonas Moströms första bok i serien om Nathalie Svensson.
Jonas Moström är författare och läkare. Han debuterade med Dödens pendel 2004 och introducerade då karaktärerna Erik Jensen och Johan Axberg. I Svart cirkel återkommer de och även denna roman utspelar sig i Sundsvall.
Undertryck av Niklas Lindroth
Adam Berg lever i spillrorna efter en dödsolycka som splittrade familjen. Han går till psykolog, äter tysta middagar hos föräldrarna och försöker behålla jobbet som gymnasielärare. Endast nätterna ger lättnad, där finns en värld han kan kontrollera.
När Adam träffar sömnforskaren Herman Wiesler förändras allt. Med hjälp av en experimentell drog dras han allt längre in i sökandet efter förlåtelse – och djupare ner i sig själv. Adams jakt sätter igång en serie oförklarliga händelser och förvandlas snart till en flykt från något mer än bara de mörka minnena som förföljer honom. Kommer han att överleva resan han har påbörjat? Undertryck är den första delen i en trilogi som tar med läsaren på en suggestiv upptäcktsfärd ned i vår djupaste medvetandevärld – en plats som kanske borde lämnas ostörd. För allas skull.
Niklas Lindroth är uppvuxen i Västerås men bosatt i Stockholm sedan år 2000. Han har en bakgrund inom reklam och PR och utbildade sig i USA under senare delen av 90-talet. Under en period arbetade han även på radiostationen Voice of America i Washington, D.C.
Niklas Lindroth har haft skrivandet som hantverk under halva livet och har även ägnat mycket tid åt filmmanus. Han har bland annat vunnit Svenska Filminstitutets pris för bästa kortfilmsmanus för Konsten att tysta ett samvete. Idag jobbar han som copywriter och driver eget företag i reklambranschen.
Rådhusklockan – en småstadshistoria av Christian Ek
Rådhusklockan utspelar sig i en småstad vid östkusten några dagar i juni vid mitten av 1940-talet.
Det handlar om en känsloexplosion som oväntat drabbar en av dem som blivit kvar i stan och börjar känna ledan komma krypande i stiltjen. Han är sexton år, gymnasist och heter Karlsson i efternamn – förnamn användes inte på läroverket. Plötsligt skakas den sommarslumrande staden av ett oförklarligt mord, och kort därefter av ytterligare ett, ännu mer svårförklarat. Finns det ett samband mellan morden? Ska det komma fler? Av en slump finner Karlsson vad som kanske kan visa sig vara en nyckel. Och mitt i sitt omtumlade känslokaos börjar han trevande och försiktigt pröva den.
Christian Ek. Under pseudonymen Christian Ek döljer sig en skribent som under detta eller annat namn publicerat sig åtskilliga gånger i skilda genrer.