Rosor skador
av Jenny Tunedal
Där de glömska och tröstlösa får tala
Rosor skador är en diktsamling som tar sin utgångspunkt i demensen som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om hur relationer, exempelvis mellan mödrar och döttrar, förändras och förvrids, men också förblir, in i det sista. Med hjälp av bland annat berättelsen om Alois Alzheimers första patient Auguste D och Shakespeares tragedi Kung Lear försöker den här boken skapa ett rum där demenssjukdomen, i all dess omöjlighet, framträder som någonting läsbart, rentav delbart. Där de glömska och tröstlösa får tala.
Den dementas utsatthet och den anhörigas desperation och raseri blir på många sätt spegelbilder av varandra i en text där sjukdomen tycks ha smittat hela världen. Eller där världen är en låst avdelning, en inhägnad trädgård, en relation utan andra utvägar än att glömma att kärleken någonsin fanns. Minnesförlust och kärleksförlust som två sidor av samma grymma mynt. Hur vet du att din mamma älskar dig om hon inte längre vet vem du är? Hur vet du att hon är din mamma om hon själv förnekar det? Hur vet du att du älskar henne i denna nya oigenkännliga skepnad?
Relationen mellan mor och dotter blir i den här boken utgångspunkten för ett försök att tänka över kärlek, beroende, utsatthet och makt. Sjukdomen, den skadade hjärnans skadade språk och reaktioner, blir ett försök att skriva fram en polyfon poesi, en sorts mångstämmig sorgesång som egentligen inte kan sjunga.
Jenny Tunedal är född i Malmö 1973 och numera bosatt i Skärholmen. Hon debuterade med debutantologi 2001 och har sedan dess gett ut fyra böcker: Hejdade, hejdade sken (2003), Kapitel ett (2008), Du ska också ha det bra (2009) och Mitt krig, sviter (2011). I februari 2017 utkommer Rosor skador, en diktsamling om mödrar, döttrar, demens och förluster; av minne, värde, identitet och kärlek.
Som översättare har Jenny Tunedal arbetat med böcker av Sylvia Plath, Anne Sexton, Julie Sten-Knudsen och Claudia Rankine.
Jenny Tunedal arbetade under många år som kritiker och är numera verksam som lärare vid författarutbildningen Litterär Gestaltning, Akademin Valand, Göteborg. 2012 mottog hon Gerard Bonniers lyrikpris. 2014 tilldelades hon Kallebergerstipendiet av Svenska Akademien.
Säg att du älskar mig, tre gånger
av Gunnar Källström
Det är sjuttiotal i bostadsområdet Ekhagen i Jönköping. Ragnar växer upp med en tablettmissbrukande mamma, en svårt sjuk pappa och tre äldre bröder. Pojken pendlar mellan hyreskasernernas vardag och bortglömda bygdeoriginal i mörkaste Småland. Hans drömmar får näring av de gamlas berättelser och han har gott om tid att forma dem i sin enskildhet. Efter en tid flyttar familjen till ett nybyggt villaområde, Ragnar väntar på en pubertet som aldrig kommer och måste varje dag möta sina plågoandar i skolan utan fönster. Kan räddningen finnas i historierna han hörde som litet barn?
Gunnar Källströms romandebut, Säg att du älskar mig, tre gånger, är nominerad av Studieförbundet Vuxenskolan till 2017 års författarpris. "Priset tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär". Priset har delats ut sedan 1954.
Gunnar Källström, född 1967, växte upp i Jönköping. Han blev tidigt musiker, har spelat folkmusik i flera konstellationer, skrivit många texter till egen musik och hittills givit ut åtta skivor i eget namn. Nu gör han sin prosadebut med romanen Säg att du älskar mig, tre gånger.
på fältlatin: dikter i urval
av Lutz Seiler
på fältlatin är ett urval ur samlingarna pech & blende (2000), vierzig kilometer nacht (2003) och im felderlatein (2010).
Urval, översättning och efterord av Ludvig Berggren.
Lutz Seiler föddes 1963 i Gera, Tyskland. Efter att först ha arbetat som murare och sedan studerat germanistik i slutet av 80-talet vände han sig slutligen till litteraturen för gott. Som en av de viktigaste företrädarna för den nya tyska litteraturen efter murens fall har han sedan 90-talet givit ut flera diktsamlingar, noveller, essäer och en roman. Han tillhör idag Tysklands främsta poeter och för sina verk har han tilldelats flera litterära priser, senast Deutscher Buchpreis för romanen Kruso (2014).
Kropparnas själavandring
av Yuri Herrera
En pestliknande smitta har drabbat den lilla mexikanska staden utan namn. Många människor har dött och bland de överlevande råder kaos och oro. Och mitt i allt pågår den mångåriga fejden mellan de två rivaliserande klanerna, Castro och Fonseca.
Efter en blodig uppgörelse som skördar offer på bägge sidor får en man kallad "Budbäraren" i uppgift att städa upp och försöka mäkla fred. Till sin hjälp har han den hårdnackade sjuksköterskan Vicky och några av stadens råbarkade slagskämpar. Trots att både hans instinkt och de tomma, ödsliga gatorna säger honom att stanna inne, ger han sig ut för att se till att kropparna av de döda kan återvända hem till sina respektive familjer.
Yuri Herrera föddes i Actopan, Mexico, 1970. Han studerade statsvetenskap i El Paso och tog senare en doktorsexamen i litteratur vid Berkeley-universitetet i Kalifornien. Hans genombrott som författare kom 2009 med romanen Señales que precederán al fin del mundo (Tecken som föregår jordens undergång), som nominerats till flera litterära priser och översatts till en mängd språk. För närvarande undervisar han vid Tulane-universitetet i New Orleans.
Kärleksbrevet
av Anna Axfors
Med sina sista ord till sin döende mamma berättar en ung kvinna vem hon blivit sedan de möttes sist.
Samtidigt breder disken ut sig som ett alldeles vackert landskap och pojkvännen kommer och går.
Kärleksbrevet är Anna Axfors debut – en roman om livet, döden, vardagen och ungdomen som rinner ifrån en.
Anna Axfors är debutant och hör till de mest uppmärksammade namnen inom den unga svenska poesin. Tillsammans med poeten Elis Burrau driver hon bloggen – Vi som aldrig skrev prosa – på Nöjesguiden. Hon är född 1990 i Tranås och bosatt i Malmö.
Den svarta boken
av Ian Rankin
Då en nära kollega blir brutalt överfallen dras John Rebus in i ett fall som inbegriper en hotellbrand, en oidentifierad kropp och en sedan länge bortglömd natt av skräck och mord.
Förföljd av farliga gestalter ur det förflutna och plågad av de kodade hemligheterna i sin kollegas anteckningsbok måste Rebus få ihop bitarna i det mest komplexa och förvirrande av pussel.
Men det är inte alla som vill att pusslet ska bli löst – kanske inte ens Rebus själv…
Den svarta boken är den femte romanen i den hyllade serien om kommissarie John Rebus och ges nu för första gången ut på svenska,
Ian Rankin är född i april 1960 i den skotska byn Cardenden. Han började sin författarbana med att göra egna seriealbum. I tolvårsåldern skrev han texter till en popgrupp. Senare blev det poesi där han fick flera utmärkelser.
Parallellt med studier i engelsk litteratur vid Edinburgh University skrev han noveller. En novell växte och blev till hans första roman. Han är i dag den nya stora bästsäljande kriminalförfattaren i Storbritannien.
Rankin bor i Edinburgh, London och i Frankrike. Han är gift och har två söner.
Vit fjäril
av Ko Un
Dikter i urval.
Ko Uns poesi är lika gammaldags som ett lerigt hjulspår på en landsväg efter regn, och samtidigt lika modern som ett DNA-chips.
Ko Un, född 8 januari 1933 i Gunsan i generalguvernementet Korea, är en koreansk poet och munk.
Ko föddes i det som nu är Gunsan i Sydkorea. Koreakriget traumatiserade Ko fysiskt och emotionellt och orsakade många av hans vänners död. Hans hörsel skadades från syra som han hällde i sina öron under en kris under denna tid, samt då han blev slagen av polis 1978. 1952, innan kriget var slut, hade Ko blivit buddhistmunk. Efter ett årtionde i kloster återvände han till den aktiva sekulära världen 1962 och blev en hängiven poet.t romanen Stadsflygaren samt ett flertal diktsamlingar, senast Andningsbok.
Eldstekel
av Krister Gustavsson
Krister Gustavssons roman är en berättelse om att erövra och förlora sitt människovärde. Parasitärt och symbiotiskt föds och växer berättelser ur, i och med varandra. En smärta utan uppsåt sprider sig blint genom livet. Kärleken är en nåd men med låg sannolikhet.
Med Eldstekel återvänder Krister Gustavsson till berättandet och anknyter därmed till sin roman Stadsflygaren från 1989 och tankeboken Vindbro från 2010.
Krister Gustavsson, född 1952, debuterade 1987 med romanen …bak Himalajas rand… Han har också givit ut romanen Stadsflygaren samt ett flertal diktsamlingar, senast Andningsbok
Det finns inga monster
av Liselott Willén
Efter ett sammanbrott flyttar Alice och hennes mamma ut till sitt hus vid havet, där de inte bott på 10 år. Miljöombytet ska hjälpa Alice att återhämta sig, men förvärrar istället hennes psykiska tillstånd. Något mörkt växer inom henne och snart börjar hon få minnesbilder från barndomen och dagen då hennes pappa försvann. Alice minns en hammare. Hon minns att pappa var nerblodad.
Det finns inga monster är en tät psykologisk spänningsroman om förträngda minnen.
Liselott Willén, född 1972, är uppvuxen på Åland och bor idag i Örebro. Hon är utbildad läkare men delar sin tid mellan författarskapet och läkaryrket. 2001 debuterade hon med romanen Sten för sten som följdes av Eldsmärket (2003), Islekar (2008) och Ingenstans under himlen (2011).
Tema med variationer
av Mirjam Tuominen
Eskaton presenterar den andra boken i sin återutgivning av Tuominens livsverk. Tema med variationer gavs första gången ut 1952. Denna andra utgåva är försedd med ett efterord av Anders Olsson, författare, litteraturvetare, kritiker och ledamot av Svenska Akademien.
"Vad är så berörande i Tema med variationer? Där finns ett nytt, utomordentligt expressivt språk, som med hjälp av avbrott och branta övergångar ger prosan lyrisk täthet, associativ kraft och rörelse. Där finns mitt i svartsynen en ofta befriande, drastisk humor. Där finns till sist den djärva kompromisslöshet, som vi alltid förknippar med Tuominen, men som här framstår som än direktare i kraft av den språkliga nyvinningen." – ur Anders Olssons efterord.
Mirjam Tuominen, född 19 april 1913 i Kajana, död 31 juli 1967 i Helsingfors, finländsk svenskspråkig författare. Hon tog studentexamen 1931 och blev filosofie magister 1935. Hon debuterade 1938 med novellsamlingen Tidig tvekan.
Mirjam Tuominens "novellkonst pejlar med intellektuell skärpa och nervös känslighet människans reaktioner i en tillvaro, som behärskas av gåtfulla, mörka makter"
Tuominen var mor till Tuva Korsström.
En människa tvättar sig ren i en sjö
av Felicia Stenroth
Om en mor och ett barn, om barndomen och frånvaron, om generationer som följer på varandra, om platser och föremål som laddats med innebörd men nu åter är tomma. I enkla, precisa, drabbande bilder skildrar Felicia Stenroth sorgen över en bortgången mor i sin första diktsamling, efter två uppmärksammade romaner.
modern min var bara en mor vilken som helst
när hon tog sats utifrån bryggan och simmade
sötvattnet i munnen svalde hon och smaken var bara en smak
men den var underbar
schampot lämnade ringar av skum efter kroppen som fortsatte simma
en kvinna har rätt att simma sade hon en kvinna
är bara sin egen slav
.
Felicia Stenroth är född 1990 och är bosatt i Stockholm. Hon har givit ut romanerna Bilder som inte angår mig (2012) och Indianlekar (2015), för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. En människa tvättar sig ren i en sjö (2017) är hennes första diktsamling.
Top dogg
av Jens Lapidus
Ett hemligt nätverk i Stockholm har i decennier utnyttjat unga flickor, var och en som kommer det på spåren gör det med fara för livet.
I den tredje boken om det omaka paret Teddy och Emelie, kåkfararen och advokaten, börjar snaran dras åt. Polisen har tillsatt en specialgrupp för att ta reda på vilka som ingår i sammanslutningen men ändå kommer de inte åt våldet. Och vem är det som med alla medel försöker tysta Teddy och Emelie?
Top Dogg är den mäktiga upplösningen på det drama som utvecklades i succéromanerna VIP-rummet och Sthlm Delete.
Jens Lapidus (född 1974) bor i Stockholm och är advokat på brottmålsbyrån Försvarsadvokaterna. 2006 debuterade Jens Lapidus med Snabba cash.