Det här är en lista över lästa böcker och de som skrivit dem.
Välj månad och år här:
Uppdaterad 2011-01-30
Eller klicka på någon av länkarna nedan:
Det broderade hjärtat av Carole Martinez
"Redan som mycket liten brukade Frasquita dra sig undan för att sy. Frasquita började med att lappa ihop byxbakar och för varje byxa blev nålens bana allt säkrare, stygnen finare, handens rörelse snabbare och blicken mer uppmärksam. Hon lyckades så bra att arbetet inte syntes. Fadern letade förgäves efter spår av slitaget på knäna, det var som om han fått nya kläder."
Frasquita Carasco växer upp i den andalusiska byn Santavela och blir en sömmerska med magiska krafter. Krafter som får de misstänksamma byborna att ropa trollpacka efter henne.
Med hjälp av sin synål kan Frasquita återskapa vad som helst och göra det levande: Blommorna på hennes brudklänning vissnar av bybornas avundsjuka blickar; madonnan i kyrkan får ett sidenhjärta som slår; hennes makes röda stridstupp lappas ihop, fjäder för fjäder; den upproriska lantarbetaren Salvador får sitt svårt sargade och sönderslagna ansikte ihopsytt så att han blir än vackrare efteråt.
När Frasquitas make, vagnmakaren José, som sista utväg satsar sin hustru i spelet med stridstupparna och förlorar henne, tvingas hon utstå en kärleksnatt med godsägaren Heredias son och blir på så vis förtappad. Frasquita ser ingen annan utväg än att lämna byn. Hon lastar sina fem barn på en dragkärra och iklädd sin brudklänning av vissnade blommor börjar hon sin vandring genom ett Andalusien präglat av krig, bondeuppror och svält.
I slutet av sin odyssé färdas Frasquita över havet och slår sig ner i de spanska kvarteren i Alger. Där blir hon en välrenommerad sömmerska med egen ateljé och hennes döttrar har vid det här laget blivit sömmerskor alla fem: Anita, Angela, Clara, Martirio och Soledad, och alla besitter de magiska krafter ...
Saga, myt och magi blandas med detaljrik realism i denna debut med självbiografisk botten.
Carole Martinez, född 1966, skönlitterära debut Det broderade hjärta belönades med åtta priser när den utkom 2007 i Frankrike, däribland Prix Renaudot des lycéens. Martinez har ett brokigt förflutet och hon har bland annat arbetat som skådespelare och fransklärare innan hon blev författare på heltid. Det är i sin spanska farmors historier om Frasquita Carasco, farmoderns mormor, som Carole hämtat inspiration till debutromanen.
Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs
Det är bara några timmar kvar av år 1999 och i en fashionabel våning på Norr Mälarstrand väntar sex nära vänner in 2000-talet.
Vi är hemma hos värmländska Sanna, som är författare, och hennes make börsmäklaren Victor. Runt omkring dem finns de närmaste vännerna: Stefan, som jobbar på Naturvårdsverket, har åkt in från Lidingö tillsammans med sin hustru Pella, som är terapeut. Från Söder kommer den kämpande skådespelerskan och eviga singeln Liv, som mest arbetar som servitris. Från Östermalm ansluter Jalle, partybögen som till vardags arbetar på UD men nu börjat längta efter att bilda familj.
Ännu är de kommande årens dramatiska händelser i världen okända, liksom personliga med- och motgångar i den än så länge mycket sammansvetsade lilla gruppen. Fester och parmiddagar kommer att avlösas av yrkesmässiga framgångar och bakslag. Vilda nätter på Manhattan liksom lata sommarkvällar i Falsterbo ska förbytas i sorg och tragedi. Stora som små händelser ska sätta vänskap, tillit och fundamentala värderingar på prov.
Men nu är det nyårsafton och det gamla årtusendet går i graven. Vännerna skålar i champagne och tittar ut över Stockholm, som exploderar i fyrverkerier. 2000-talet, så fyllt av möjligheter, har börjat. Högre än alla himlar är första delen i en trilogi som utspelar sig under millenniets första decennium. Det är en överblick över vår nära nutidshistoria och samtidigt en roman om såväl stark vänskap som hur det är att vara människa i en ytterst föränderlig tid.
Louise Boije af Gennäs, född 1961, har utöver sitt hyllade författarskap gjort karriär som journalist och dramatiker. Hon debuterade 1991 med romanen Ta vad man vill ha. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare fem romaner, däribland Stjärnor utan svindel 1996. Hösten 2010 är hon också aktuell på Stockholms stadsteater med den nyskrivna pjäsen Kvinna klädd i solen. Louise Boije af Gennäs är bosatt i Stockholm.
Hjärtblad av Aino Trosell
Detta är berättelsen om Hulda, som vi får följa från det att hon är ung flicka i armodets och svältårens Malung mot slutet av 1860-talet, till det att hon är en mogen kvinna som gjort sig fri från de band som hennes kön så länge fjättrat henne vid, på väg ut i världen i en nyfödd, modern industristat cirka trettio år senare.
Hulda föds och växer upp under den tid då det var som hårdast i Sverige, svältåren under 1860-talets senare del. Hon sätts tidigt i arbete som "lissgättare", det vill säga att valla traktens kor och getter i skogen och på myrarna en bra bit från byn. När hon blir tillräckligt stor väntar fäbodens slitsamma sommardagar i ur och skur, då det inte bara gäller att ta hand om djuren utan också att ta tillvara allt de ger i form av mjölk, smör och ost.
Så småningom får hon "stå i gången" i kyrkan och bli konfirmerad, anses vuxen och dansa till spelmannens förföriska fiolmusik. Kärleken och åtrån börjar bulta - tillsammans med allt annat som anses farligt för en kvinna. Som så många andra av Dalarnas kvinnor - och män - ger hon sig ut på vandring för att tjäna pengar på att sälja varor av skilda slag i trakter långt från hembygden. Men för Hulda väcks nya tankar till liv; hon vill åt Stockholm, till äventyret. Dit kommer hon också, och där träffar hon andra Malungskullor som ger henne råd. Hon tar tjänst hos ett finare herrskap i Vasastan och väcker sensation, för sin duglighet men också som representant för något exotiskt, ursprungligt och folkligt. Hos herrskapet går det emellertid illa efter ett tag: frun i huset dör och Hulda tar hennes plats men känner sig aldrig riktigt hemma i sin nya roll. Hon vill vidare ut i livet och bryter upp ännu en gång. Hjärtblad är en roman som med känsla och kunskap skildrar ett gripande kvinnoöde och berättar en historia om Sverige som sällan hörts - dessutom är den en behövlig uppgörelse med myten om den frodiga zornska dalkullan.
Aino Trosell föddes 1949 i Malung där hon även växte upp. Fadern var skogsarbetare, skinnskräddare, kioskägare resp. nattvakt under sitt liv. Modern kom från Sysslebäck och var före giftermålet piga resp. fabriksarbetare. Efter en tidig skilsmässa försörjde hon familjen med Rum för resande. När Aino var sjutton år dog modern och då flyttade Aino från orten. En blixtkarriär som socialassistent på tio månader avlöstes av tio år som svetsare, först på Arendalsvarvet, sedan på Lindholmens före detta varv och slutligen en kortare period på Calor Celsius i Karlstad.
Sedan drygt femton år tillbaka är hon författare och dramatiker på heltid.
Tre starka kvinnor av Marie NDiaye
Juristen Norah reser från sitt hem i Paris för att återförenas med sin egocentriske och maktfullkomlige far i Senegal men möts av en nedbruten man som desperat behöver hennes hjälp.
Fanta lämnar Dakar och sitt jobb som lärare och flyttar med sin son och man till Frankrike efter att maken blivit avstängd från sitt arbete.
Den unga änkan Khady har efter sin mans död helt slutit sig inom sig själv, och då familjen avvisar henne påbörjar hon en lång och plågsam resa över havet för att ta sig till Europa.
På olika sätt kämpar de tre kvinnorna för att behålla sin värdighet och tillsammans utgör deras öden en berättelse om maktförhållandena mellan individ och samhälle, man och kvinna, Europa och Afrika som får läsaren att fundera över sin egen plats i världen och tillvaron.
Marie NDiaye är en av den franska samtidslitteraturens mest lyskraftiga namn och Tre starka kvinnor är hennes stora internationella genombrott.
Marie NDiaye, född 1967, är författare och dramatiker. Hon är uppvuxen i Frankrike men har senegalesiskt ursprung. Hon debuterade vid sjutton års ålder med Quant au riche avenir och tilldelades litteraturpriset Prix Femina år 2001 för romanen Rosie Carpe.
Millenium, Stieg & jag av Eva Gabrielsson
"Det här är en bok jag aldrig velat skriva. Den handlar om Stieg och om vårt liv, men också om mitt liv utan honom."
Eva Gabrielsson och Stieg Larsson träffades på ett politiskt möte i Umeå hösten 1972. Under de följande åren delade de allt, de var varandras bästa vänner, samtalspartner och uppriktigaste kritiker. I Stieg & jag berättar Eva Gabrielsson öppenhjärtigt om deras 32 år tillsammans. Om drömmen om skrivarstugan, engagemanget i den anti-rasistiska rörelsen och det som kom att bli Stieg Larssons livsverk, Expo – men också om sorgearbetet efter hans plötsliga död.
Med sin unika inblick i arbetet bakom Millennium-trilogin ger hon läsaren nycklar till miljöer och personer i de tre böckerna – och sin egen bild av det juridiska spelet efter Stiegs död.
Eva Gabrielsson är arkitekt med ett yrkesliv i byggsektorn; allt från byggande av hus, utvecklingsprojekt för branschen i Dalarna, regeringens projekt Bygga-bo-dialogen, den statliga utredningen Byggkostnadsdelegationen till arbete i Regeringskansliet. Hon är aktiv i arbetet mot våld mot kvinnor. Älskar skärgården, segling, vin, alla former av konst och kultur och – mest av allt – goda vänners sällskap.
Flickan med snö i håret av Ninni Schulman
Ondskan lurar mittibland oss
En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.
En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.
Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja.
Ninni Schulman är född 1972 och uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i östra Värmland. Hon har arbetat som journalist sedan 1995, bland annat på Värmlands Folkblad, Se & Hör och Expressen. Hon bor i dag i Stockholm, men tillbringar somrarna på familjens torp utanför Hagfors. Flickan med snö i håret är hennes debutroman.
Små minnen av José Saramago
José Saramagos "Små minnen" utgörs av episoder och ögonblicksbilder från hans barndom och tonår. Han flyttade med föräldrarna till Lissabon från sin födelseby redan när han var två år gammal och växte upp dels i enkla hyresrum i stan -- fadern var polis och familjen kom att flytta tio gånger på tio år -- dels hos morföräldrarna på landet, där det också var fattigt men där han hade nära till floden Tejo och levde bland djur och olivlundar, majsfält, kärrmarker och skogar. Han berättar om hur han lärde sig läsa och snabbt övergick till "högre studier i portugisiska" genom att läsa tidningen som fadern hade med sig hem varje dag och troligen fick av någon tidningskioskägare på sitt pass. Att köpa tidningen hade man inte råd med.
Han skriver om kusiner och skolkamrater, om tidiga möten med det motsatta könet, om fiskafängen och trädklättring, om saker som vi alla varit med om på vår färd.
Minnena är inte kronologiskt ordnade utan strövar från en tid till en annan, som hågkomster kan göra. Saramago använder inte den stil och interpunktion vi känner från hans romaner utan skriver här en mer rak och lättillgänglig prosa. Eller som han själv säger: "Det är små minnen från när jag var liten, helt enkelt."
På omisskännligt vackert språk och i en lite vemodig ton tecknar Saramago en bild av ett svunnet Portugal av korkekar, olivträd, våtmarker, godsägare och fattigfolk, diktatur och feodalism; ett Portugal som en gammal man kanske trots allt kände en viss saknad efter.
José Saramago var född 1922 i den portugisiska byn Azinhaga, som ligger tio mil norr om Lissabon. Hans far var lantarbetare. Själv jobbade han bl.a. som verkstadsarbetare och socialarbetare innan han fick anställning på ett förlag. Senare arbetade han som medarbetare i ett flertal tidningar.
När han var 25 år gav han ut sin första roman. Tjugo år senare tog han upp sitt skrivande på nytt Han är autodidakt (självlärd), ateist och kommunist: Han är en språkets virtuos och en magisk berättartalang som leker med högt och lågt, burleskeri och svart humor.
Han fick Nobelpriset i litteratur 1998. Saramago avled den 18 juni 2010.
John Stones fall av Iain Pears
London 1909. Den välkände finansmannen John Stone hittas död efter att ha fallit ut genom ett fönster i sitt arbetsrum. När hans testamente öppnas visar det sig att han har ett okänt barn som nu ärver en förmögenhet. Men vad barnet heter eller var det finns nämns inte.
Hans vackra och unga änka ger den unge journalisten Matthew Braddock i uppdrag att söka efter barnet som John Stone hållit hemligt i alla år. Men framför allt försöker hon förstå vad som ligger bakom allt hemlighetsmakeri. Spåren visar sig leda tillbaka i tiden.
I denna brett upplagda roman, som utspelar sig i London, Paris och Venedig, får vi följa hur John Stone bygger upp sitt imperium och hur han åren före första världskriget genom skickligt rävspel lyckas styra inte bara marknader utan även hela länder.
Iain Pears har skrivit en spännande och fängslande roman om gränslös kärlek, stora pengar och ond bråd död.
Iain Pears är född 1955 och bosatt i Oxford. Han har skrivit ett flertal romaner och detektivhistorier. För romanen Den fjärde sanningen belönades han med Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 1999.
Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken av Thomas Sjöberg
Kung Carl XVI Gustaf har under hela sitt liv befunnit sig mitt i offentlighetens ljus. Ingen person i vårt land har genom åren varit så uppmärksammad, omskriven och hyllad som han. Men vår bild av honom är präglad av medierna och den tenderar ofta att bli endimensionell. Vem är Kungen egentligen? Hur är han som person och hur uppfattas han av människor i sin omgivning?
Genom samtal med personer som stått honom nära får vi här ta del av en ny bild av vår statschef. Under flera år har författaren intervjuat gamla klasskamrater och lärare, lumparkompisar och befäl, livvakter och anställda vid hovet. De flesta berättar här för första gången om sina minnen av Kungen och fram träder bilden av en helt vanlig människa och av en motvillig monark.
Utgångspunkten för boken har varit att belysa de okända sidorna hos Kungen, de som tidigare inte skildrats och de som vi inte vet så mycket om. Biografin består av två delar. Den inledande skildrar de första 27 åren fram till och med trontillträdet, med den kvinnodominerande uppväxtmiljön på Stockholms slott, åren i Broms skola, Sigtuna och lumpen. Vi får ta del av hur Kungen uppfostrades och förbereddes för sin kommande livsuppgift med den ständigt närvarande motsägelsen: att Kronprinsen inte var vem som helst men ändå skulle behandlas som alla andra.
I den andra delen får vi ta del av den vuxne monarkens inofficiella liv. Vilka är hans privata vänner, hur ser kretsarna kring Kungen ut och hur ter sig umgänget på fritiden?
Thomas Sjöberg är journalist och författare med en särskild känsla för personporträtt. Han har skrivit flera uppmärksammade biografier, bland andra: Ingvar Kamprad och hans IKEA (1998), Barnflickan i Knutby (2005) och Private med Milton och Milton/Porrkungen (2002/2009).
Det fördolda av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt
Det fördolda är den första i en serie kriminalromaner med psykologen Sebastian Bergman, en specialist på gärningsmannaprofiler, i huvudrollen. Hjorth/Rosenfeldt gör med denna bok årets största svenska deckardebut.
Det börjar med ett samtal till polisen. En sextonårig pojke, Roger, är försvunnen, och hans mamma är orolig.
Polisen i Västerås rycker ut, efter ett par dagars schabbel då ärendet blivit liggande. Haraldsson – som egentligen borde vara hemma för att befrukta sin hustru – får ansvar för sökandet. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.
Psykologen Sebastian Bergman, profilerare och en av Sveriges främsta experter på seriemördare, befinner sig i Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin hustru och sin dotter i tsunamin har han dragit sig tillbaka från allt polisarbete. Han är känslomässigt avstängd, befinner sig lätt på dekis och har återfallit i ett tidigare sexmissbruk.
Men Rikskrim – som tagit över fallet - behöver hans hjälp. Sebastian Bergman finner sig för första gången på mycket länge indragen i en mordutredning. Han blir alltmer engagerad, och har dessutom sina högst personliga motiv för att vilja få tillgång till ett polisregister.
Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden. Det fördolda är intelligent och spännande underhållning som inte släpper greppet. Hjorth/Rosenfeldt har pondus i berättandet och ett driv som gör att allt sitter på plats redan i denna bok, som är den första i en serie med Sebastian Bergman i huvudrollen. Det är sträckläsningsläge.
Michael Hjorth, född 1963, är manusförfattare och en av grundarna till Tre Vänner, ett svenskt produktionsbolag. Han har skrivit till flera tv-serier som Svensson, Svensson och Cleo, och tv-deckare som till exempel Wallander (med Rolf Lassgård i huvudrollen) och varit exekutiv producent på ett antal långfilmer, nu senast filmatiseringen av Snabba cash.
Hans Rosenfeldt. Radio- och tv-profilen Hans Rosenfeldt är född 1964 i Borås, numera bosatt i Täby. Han har bland annat varit programledare för tv-programmen Parlamentet, Högsta domstolen, Folktoppen och för många radioprogram. Rosenfeldt jobbade som nöjeschef på SVT 2003–2005. Han medverkade 2010 för andra gången i På spåret tillsammans med Jessika Gedin och är även verksam som manusförfattare.
Juliet, Naked av Nick Hornby
Humor, musik och kärlek – Hornby när han är som bäst.
Vad hände egentligen Tucker Crowe? Den frågan har aldrig upphört att sysselsätta Duncan Thomson, trots att det är mer än tjugo år sedan den kände musikern oförklarligt tystnade. Själv ägnar Duncan mesta möjliga tid åt en hemsida tillägnad idolen. Så mycket tid att flickvännen Annie börjar undra om detta är allt relationen har att erbjuda.
Annie längtar efter barn och familjeliv, men efter femton är med Duncan inser hon att det kanske aldrig kommer att bli verklighet. När Duncan en dag erkänner att han varit otrogen får hon plötsligt anledning att fatta ett beslut. Det visar sig enkelt och dagen därpå flyttar Duncan ut.
Sedan händer det oväntade – Tucker Crowes skivbolag släpper en ny version av Crowes mest kända album. Duncan bestämmer sig för att det är ett mästerverk och skriver en glödande, positiv recension på hemsidan. Annie är dock av motsatt åsikt och kontrar med en mer kritisk recension. Till Annies förvåning för hon gensvar på recensionen – från Tucker Crowe själv. Detta blir inledningen på en mejlväxling med allt större förtrolighet. Och snart börjar Annie ana vad som egentligen ligger bakom Tuckers långa tystnad ...
Nick Hornbys nya roman är en varm, humoristisk och inkännande berättelse om ensamhet, besatthet och kreativitet, och om kärlekens överraskande vägar.
Nick Hornby är född 1957. Efter studier i engelsk litteratur i Cambridge, arbetade han ett tag som lärare och journalist innan han debuterade 1992 med den självbiografiska romanen Fever Pitch – En i laget. Där skildrar han en mans besatthet av fotbollslaget Arsenal.
I hans andra roman, High Fidelity (1996), handlar det i stället om musik, listmani och i Om en pojke, Hornbys tredje roman, dyker den 12-årige Marcus upp i den evige ungkarlen Wills liv. Hans senaste bok, En god människa skildrar är en smärtsamt rolig skildring av det moderna äktenskapet och föräldrarskapet.
Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates
Lilla himlafågel är en "klassisk Oates" – en tidlös roman om våld och erotisk besatthet, skuld och längtan efter försoning.
Elvaårige Aaron hittar sin mor Zoe brutalt mördad hemma i familjens hus i den lilla staden Sparta i nordöstra USA. Nästan genast riktas polisens uppmärksamhet mot mannen hon nyligen har separerat ifrån - Aarons far. Snart börjar det också gå rykten om att Zoe hade en älskare, en gift tvåbarnsfar, som kan ha varit inblandad i dådet.
Mitt i det svårlösta och utdragna drama som följer står två barn, så småningom unga vuxna, som också utgör romanens berättarröster: den mördade kvinnans son Aaron och älskarens dotter Krista. Under hela sin uppväxt hör de talas om varandra. Krista börjar ta omvägar runt Aarons hus, smyger sig så nära hon bara vågar. Aaron blänger på Krista i skolan, men kan inte sluta tänka på henne. De rör sig i allt snävare cirklar kring varandra och i tonåren övergår nyfikenheten i ömsesidig besatthet. Samtidigt håller båda fast vid tron att den andras far är den som är skyldig till mordet.
Joyce Carol Oates har skrivit en mörk, romantisk och fängslande berättelse som utspelar sig i samma mentala och geografiska landskap som Det var vi som var Mulvaneys och Dödgrävarens dotter.
Joyce Carol Oates, född 1938 i staten New York, är en av USA:s verkligt betydande författare idag. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik i ett sällan skådat flöde av kreativitet.
Oates har tilldelats en lång rad förnämliga litterära utmärkelser. Hon skriver också deckare under pseudonymerna Rosamund Smith och Lauren Kelly. Joyce Carol Oates är verksam vid Princeton University i New Jersey.