Madeleine F.
av Lena Einhorn
Hanna har just påbörjat sin andra utbildning på kort tid. Studierna på Konstfack har hon abrupt avbrutit. Nu går hon sen två veckor tillbaka på Författarskolan.
Det är måndag morgon, och eleverna ska för första gången få träffa Pål Berger, berömd författare och egensinnig pedagog.
Har ni, frågar han, lust att göra ett gemensamt projekt? Han halar upp sju pyttesmå gula lappar, som han håller framför sig som en solfjäder.
Det visar sig att de sju lapparna är annonser, mer än åtta år gamla och från Gula Tidningen. Och de är märkliga. Samtliga är undertecknade av ›Madeleine F.‹, som erbjuder sina tjänster som städhjälp, språklärare, konstnär, konsertmusiker, balettinstruktör och civilingenjör. Nu ska de skriva fram den här personen på sitt eget sätt. Men för Hanna blir det en personlig fråga. Hon måste ta reda på vem kvinnan är.
Madeleine F. är en roman om sökande. Efter en mystisk, mångbegåvad person, som är som uppslukad av jorden. Efter lösningen på en gåta, som tycks liksom utlagd för att gäcka. Och slutligen om sökandet efter inspiration och identitet.
Lena Einhorn är författare och framgångsrik filmare och regissör. Hon har tidigare bedrivit forskning i tumörbiologi och virologi.
Filmen "Handelsresande i liv" vann 1999 Prix Europa och nominerades till en Emmy. "Ur det förflutnas dunkel" erhöll utmärkelsen Le Prix Aventure et Découverte. För sin bok Ninas resa fick hon Augustpriset 2005 och filmen med samma namn belönades med två guldbaggar, för bästa film (producent Kaska Krosny) och bästa manus (Lena Einhorn). 2006 gav hon ut boken Vad hände på vägen till Damaskus?. I januari (2008) visades hennes Strindbergdokumentär på SVT, och samma år satte hon upp pjäsen Living Room på Kulturhuset, tillsammans med Anette Sallmander. 2009 kom reportageboken Återblick.
Siri hette hennes romandebut.
Paradise
av Nanna Johansson
Obehagliga kvinnor. En politiker gör bort sig i en P1-debatt. En tonåring blir pyroman. En alkoholiserad bibliotekarie hjälper omedvetet till med mobbningen av sin egen dotter och två unga systrar utövar utpressning. I Paradise har Nanna Johansson samlat tio berättelser om obehagliga kvinnor, nästan helt utan självinsikt.
Nanna Johansson, född 1986, är serietecknare, radioprogramledare och författare. Hon gör podden Lilla drevet för Aftonbladet och har gett ut flera böcker och seriealbum, däribland Hur man botar en feminist.
Jungfrukällorna
av Carolina Thorell
det här finns inte längre ...;
är jag var liten visste jag att det fanns ett ord som motstod varje försvinnande
I upptakten till Carolina Thorells nya diktsamling samtalar Orfeus och Eurydike, om dödens ofrånkomlighet och språkets förutsättningar och konsekvenser. Detta samtal kommer sedan att färga in hela samlingen, där sorgen efter en älskad person är påtaglig. I en känslig och rikt nyanserad poesi förenar Carolina Thorell den sinnliga detaljen med en andlig dimension. Kring kallkällan och dess ansamlingar och utflöden finner texten sin grundläggande bild.
Carolina Thorell, född 1961, är uppvuxen i Sandviken. Som poet debuterade hon 1991 med diktsamlingen Blå trampoliner. Våren 2015 kom hennes femte diktsamling, Jungfukällorna, som nominerades till Sveriges Radios lyrikpris. Hon är också konstnär, utbildad på Grafikskolan i Stockholm, samt kulturvetare och utbildad diakon.
Tillsammans med Anna Jörgensdotter och Helene Rådberg har hon skrivit Livfjädrar – Kvinnornas Sandviken (2012), som belönades med Stig Sjödinpriset, och 2013 höll hon i framställningen av biografin/bildverket Eigil Thorell Grafik – En berättelse om erfarenhet, över sin far och dennes konst.
Carolina Thorell har också fått priser från Svenska Akademien, Samfundet De Nio, Gefle Dagblad och Restaurang Prinsen.
Muhammeds tystnad
av Salim Bachi
När Muhammed som fyrtioåring fick en gudomlig uppenbarelse och började föra fram sitt religiösa budskap blev han starkt ifrågasatt av sin omgivning. Tio år senare var han profet och krigsherre med en stor skara hängivna följare.
I Muhammeds tystnad tecknar den algerisk-franske författaren Salim Bachi ett mångfacetterat porträtt av profeten Muhammed. Hans liv skildras genom fyra av hans närstående: första hustrun Khadija, vännen Abu Bakr, befälhavaren Khalid samt den unga och orädda frun Aisha. Med ett skarpt och vackert språk väcks en av historiens mest inflytelserika och mytomspunna män till liv. Romanen – för det rör sig inte om en historisk biografi – ger på ett avväpnande sätt nya perspektiv på Muhammed och hans tid.
Salim Bachi föddes 1971 i Algeriet och är sedan mitten av nittiotalet bosatt i Paris. Han debuterade 2001 med romanen Odysseus hund (på svenska 2012), som rönte stor framgång i Frankrike och belönades med Goncourtpriset för bästa debut. Den mycket uppmärksammade romanen Döda dem alla (på svenska 2011), som handlar om en av 11:e september-terroristerna, fick strålande recensioner i svensk press. Muhammeds tystnad gavs ut i Frankrike 2008 och nominerades då till Frankrikes två största litteraturpriser: Prix Goncourt och Prix Renaudot.
I underjorden
av Leonora Carrington
Som 20-åring rymde Leonora Carrington från England tillsammans med den 26 år äldre surrealistkonstnären Max Ernst. Deras lika tumultartade som inspirerande liv på den franska landsbygden ligger till grund för de två självbiografiska berättelserna i I underjorden.
I kortromanen "Lille Francis" berättar Carrington i förtäckt form om den första, oroliga tiden tillsammans med Ernst, då de var på flykt undan hans svartsjuka fru. Talande stenar, gotiska slott och människor som plötsligt får djurhuvuden är självklara inslag i en sagolik men sorgsen historia.
Förhållandet med Ernst slutade i katastrof. När andra världskriget utbröt sattes han i koncentrationsläger, och den ensamma Carrington fick ett mentalt sammanbrott och lades in på mentalsjukhus. Om tiden där, fastspänd naken på en brits och utsatt för plågsam chockterapi, berättar hon med plågsam uppriktighet i "Där nere".
I underjorden dokumenterar några av de mest händelserika åren i ett oupphörligt fascinerande liv och är samtidigt en magisk portal till ett snårigt underland av det slag bara Leonora Carrington kan skapa.
Leonora Carrington är född 1917 i norra England. Efter att ha flytt till Paris med Max Ernst som 19-åring blev hon en aktiv deltagare i den franska surrealiströrelsen. Hon har sedermera varit bosatt i Mexico och USA, och konsekvent framstått som en av 1900-talets mest fascinerande och fängslande konstnärer och författare. Hörluren är en surrealistisk och feministisk klassiker som inte liknar något annat som har skrivits. Den har funnit ständigt nya läsare i 30 år och finns nu för första gången på svenska.
Arytmi
av Fredrik Frängsmyr
Det är svårt att kalla Vincent för något annat än framgångsrik. Han har en familj som avgudar honom, han bor i det största huset på gatan i Duvbo och har precis befordrats till sitt drömjobb. Inte nog med det. Han är vältränad också. Han springer milen på under fyrtio minuter utan att pulsen går upp, men hans låga puls är inte ett tecken på ett hälsosamt liv utan i själva verket en sista varningssignal att han håller på att dö av uttråkning.
Bokstavligen talat. Vincent tvingas lämna sin trygga fiskpinnevardag bakom sig och ge sig ut i ett Miami-inspirerat Stockholm för att leta efter något som får pulsen att gå upp igen. Han behöver en utmaning men Vincent har ett fel på hjärtat som gör det svårt för honom att bli riktigt utmanad. Ett fel som är orsaken till varför allting är så lätt hela tiden. När Vincents puls går upp saktar resten av världen ned.
Fredrik Frängsmyr är född 1974, bosatt i Stockholm och skriver i stort sett under all ledig tid som går att hitta. Han skriver för att ställa frågor om livet och får svar genom att se hur karaktärerna beter sig i alla möjliga och omöjliga situationer. Arytmi är hans debutroman.