I januari 1895 förklarade Strindberg för de reportrar som besökte honom på Saint-Louis-sjukhuset i Paris, där han vårdades för psoriasis på händerna, att han hade »återvänt till vetenskapen» och att han nu skulle ägna sig »helt åt den». Några år framåt sysslade Strindberg också – samtidigt som han genomgick sin berömda s.k. Infernokris – nästan uteslutande med naturvetenskap och alkemi. Hans uttalade målsättning var att revolutionera vetenskapen och att göra guld. Först i december 1898, när han återupptagit sitt skönlitterära författarskap med Inferno, Legender och Till Damaskus, deklarerade Strindberg att han lämnade »kemien» och »ockultismen» – »jag får inte mera syssla med magien – min religion förbjuder mig», förklarade han för en alkemist-kollega.
Denna volym, del 36 i Samlade Verk, innehåller samtliga broschyrer och artiklar i naturvetenskap och alkemi som Strindberg författade och publicerade mellan dessa två uttalanden 1895 och 1898 (samt ett par besläktade artiklar som tillkommit något senare). Volymen samspelar med del 35 i Samlade Verk som skall innehålla de tre böcker Strindberg publicerade inom naturvetenskapen under 1890-talet (Antibarbarus, Sylva Sylvarum och Jardin des Plantes).
I volymen ingår förutom broschyrer och separattryck som Typer och Prototyper, Guldets syntes och Nutidens Guldmakeri även tidnings- och tidskriftsartiklar publicerade i bl.a. Le Temps, Le Figaro, La Science française, L'Initiation och L'Hyperchimie.
Volymen är försedd med en innehållsrik kommentar och med översättningar av flertalet av de franska texterna. Strindbergs s.k. celestografier återges i färg längst bak.