Ofta är jag lycklig
av Jens Christian Grøndahl
Ellinors man Georg har just gått bort och hon behöver anförtro sitt livs hemligheter åt någon. Hon väljer att berätta för sin sedan länge döda väninna Anna, tillika Georgs första hustru. Anna var mamma till de tvillingsöner, nu vuxna, som Ellinor tagit hand om. Men Anna var också kvinnan som hade ett förhållande med Ellinors första man. En historia om svek och otrohet rullas upp men Ofta är jag lycklig handlar om så mycket mer: Ellinors egen livshistoria, hennes första förälskelse, hennes klassresa, hennes mors hjärtskärande stolthet, livet med Georg och sönerna. Nu måste Ellinor, 70, bestämma sig för vad hon vill göra med resten av sitt liv.
Ellinors röst är både kärv och varm. Ofta blir man just lycklig av den. Jens Christian Grøndahl har skrivit en livsfilosofisk bok om kärlek, vänskap och hemligheter med sedvanlig briljans och precision.
Mörkrets hjärta
av Joseph Conrad
Joseph Conrad såg den europeiska exploateringen av Kongo med egna ögon: Han skickades en gång själv uppför Kongofloden, för att leta upp en landsman på en handelsstation djupt inne i landet – även om denne man inte hette Kurtz. Resans mål och gåta har kommit att bli synonyma med detta namn, en av vår tids mest oförglömliga fiktiva gestalter, förkroppsligad av Marlon Brando i Francis Ford Coppolas filmatisering av Conrads roman.
Mörkrets hjärta brukar kallas den bästa korta roman som skrivits på engelska. Boken utgör en brygga mellan 1800-talet och modernismen, en äventyrsberättelse som närmar sig den mångtydiga naturen hos teman som sanning, moral och ondska, filtrerad genom en röst vars pålitlighet som uttolkare av händelseförloppet blir en öppen fråga för läsaren. Här i svensk översättning av Margaretha Odelberg.
Omslagsbilden visar Roi des Belges (»Belgarnas konung«), den belgiska flodbåt som Joseph Conrad tjänstgjorde på i övre Kongo 1889 (Conrad hävdade i ett brev att han var utsedd till kapten, men i verkligheten lär han ha varit fartygets andreman).
Joseph Conrad [1857–1924] föddes i ryska Ukraina av polska föräldrar, gick till sjöss som sjuttonåring och slutade som kapten i engelska handelsflottan. Efter en svår febersjukdom bosatte han sig i England och började skriva romaner. Hans mest berömda verk är kortromanen Mörkrets hjärta [Heart of Darkness, 1899].
Ett hjärta åt helvetet
av Clive Barker
Girighet och kärlek, kärlekslöshet och förtvivlan, åtrå och död, liv och fångenskap, krokar, kedjor och blod: Clive Barkers blodisande mästerverk om förbjuden åtrå och fruktansvärd återuppståndelse som låg till grund för filmen Hellraiser.
Frank Cottons omättliga aptit på smärtans mörka njutningar ledde honom till mysteriet med Lemarchands kub, och därifrån till en död som bara en störd själ kunde tänka ut. Men hans brors kärlekstörstande fru, Julia, har upptäckt ett sätt att återuppväcka Frank – men priset blir blodigt och fruktansvärt … och det kommer definitivt kosta så in i helvete.
Clive Barker är den prisade författaren till fler än tjugo böcker, däribland The great and secret show och The Books of Blood. Han är även en framstående konstnär, filmproducent och manusförfattare.
1987 skapade han filmen Hellraiser baserat på boken The Hellbound Heart – en exposé över sadomasochism, smärta, och moral under tyranni och rädsla.
Harungen
av Ina Rosvall
Längst fram vid miman står en klunga människor och jag ställer mig precis bakom, intill dem. Då ser jag det. I vätskan har det bildats ett moln av något som liknar fiskfjäll, som ett gnistrande konfetti i maskinen. Bara en del av vätskan har fjäll, resten verkar stilla, närapå helt utan strömmar. De glittrar i matt silver och blått, den sortens färg som nästan kan ge en blodsmak i munnen eftersom den känns så full av järn och kropp.
På slätten ligger laboratoriet där hon arbetar. Där bedrivs experiment på djur för att undersöka medvetandets mekanismer, och hjärnaktiviteten tankas upp i en mima. Hemma finns familjetryggheten, men med tiden dras hon alltmer till miman. När hon hittar en övergiven harunge på vägen till jobbet tas allt till en ny nivå.
Harungen är en suggestiv debutroman om en kvinna som överskrider gränser, och om vår eviga fascination inför det okontrollerbara.
Ina Rosvall, född 1988, är uppvuxen och bosatt i Malmö. Hon är legitimerad psykolog. Harungen är hennes debutroman.