Det här är en lista över lästa böcker och de som skrivit dem.
Välj månad och år här:
Uppdaterad 2007-05-29
Eller klicka på någon av länkarna nedan:
Kvicksand av Anne Swärd
Det finns så många grimaser och skratt, huvudet fullt av snap-shots. Och ett enda stilla ögonblick: du, utsträckt på en röd filt i solen på bakgården. När livet brister sker det inte våldsamt, som man tror att det ska göra, det brister såpbubblelätt, lätt som tepåsens tråd glider ur sitt fäste, när man inte alls är beredd.
Platsen är Köpenhamn i en nära framtid. Någonting har hänt – världen ser bara nästan ut såsom vi känner den. Adam kör runt i sin svarttaxi i natten. I Stadsarkivets källare har studenten Azra tagit jobb för att bokstavligen gå under jorden. Så korsas deras vägar. Att de har flera gemensamma beröringspunkter vet ingen av dem – inte än. Adam letar efter en försvunnen bror. Azra försöker hålla sig undan René, mannen som hon har brutit upp ifrån. På ett hotell i staden vistas en kvinna som ett slags fripassagerare. Hon har en förmåga att ofrivilligt ödelägga andras liv, det är i alla fall vad hon själv har fått för sig. Trots det har hon nu återvänt för att söka efter de människor hon en gång lämnade, i en stad som tiden har gjort främmande.
I Kvicksand visar Anne Swärd prov på sin förmåga att ladda sin berättelse och skruva åt stämningen. Det är en mångbottnad, suggestiv och kuslig roman, men också en berättelse om kärlek och om vikten av att hålla fast vid hoppet.
Anne Swärd är född 1969. Hon debuterade 2003 med romanen Polarsommar, som nominerades till Augustpriset och har översatts till tyska och polska.
Går det åt HELVETE är jag ändå född av Agneta Klingspor
Kära läsare!
Min verksamhetsberättelse har två avsnitt: Dagordning och Övriga frågor.
Dagordning utspelas i tiden efter mordet på statsminister Olof Palme och Tjernobylkatastrofen 1986 fram till idag. Främst på Södermalm i Stockholm och framför teven.
Huvudpersonen ser förfall och förlust och blir själv rädd för att falla igenom. Vad händer när man har mycket lite pengar? I själen? Var är tilliten? Vad återstår annat än teve?
Hon samlar bevis med grannfrun för att ställa de ansvariga mot väggeni den »stora rättegången«. Dagordning är en galghumoristisk, förtvivlad civilisationskritik, om jag får säga det själv. Inte minst mot teves människosyn.
Övriga frågor är döden. Bit för bit närmar hon sig den och hamnar framför mamman i kistan.
Det är hårda bud.
Agneta Klingspor är uppväxt i Uddevalla men bor idag i Stockholm.
Hon har bl.a. arbetat som litteraturkritiker i BLM, är verksam som konstkritiker i Expressen sedan 1991 och frilansar som kulturskribent. Hon arbetar också periodvis som invandrarlärare.
Ljusets hastighet av Javier Cercas
En ung författaraspirant i Barcelona får chans att undervisa i spansk litteratur på ett amerikanskt universitet i Urbana, Illinois. På sitt kontor träffar han kollegan och vietnamveteranen Rodney Falk, en inåtvänd och egendomlig man med ett livsöde skuggat av skammen att ha mördat.
Vänskapen med Rodney fyller hans liv och inspirerar hans skrivande. Men plötsligt en dag är Rodney försvunnen och de två vännerna förlorar kontakten.
Berättarjaget återvänder till Spanien och hans litterära karriär tar fart när han lyckas skriva en bestseller. Men samtidigt drabbas han av en stor livstragedi som tvingar honom att återvända till USA för att leta rätt på Rodney Falk eller åtminstone för att få en del förklaringar. Rodneys öde och hans eget är sammanlänkat på ett fascinerande och surrealistiskt sätt.
Genom att föra samman männens erfarenheter och sorger med Amerikas, väver Cercas en ingående och personlig berättelse om ett spöklikt förflutet.
Hur formas en människa av att nå enorm framgång eller av att delta i en urskillningslös masslakt? Vad gör det med oss? Vad gör vi med det?
Javier Cercas är professor i spansk litteratur och kolumnist i Spaniens största dagstidning El Pais. Ljusets hastighet är Cercas tredje roman.Hans förra bok, Hjältarnas uttåg, om spanska inbördekriget, har sålts i över en miljon exemplar, filmats och översatts till 15 språk, däribland svenska. För den mottog han ett flertal litterära priser.
Is av Vladimir Sorokin
I Moskva härjar en grupp okända våldsverkare. De överfaller, kidnappar och slår sina offer brutalt i bröstet med en ishammare. Hos några av offren börjar hjärtat sjunga. Det betyder att de är med i samma sekt som våldsmännen.
Vladimir Sorokins roman är en grotesk skildring av den politiska och ekonomiska makten i Sovjetunionen igår och Ryssland idag. Sorokin tar upp arvet från den radikala ryska litteraturen på 20-talet och framför allt från Bulgakov, författaren till Mästaren och Margarita.
Sorokin är en anti-ideologisk hädare, som i sina hårdkokta skildringar av våld och sex också för tankarna till Burroughs och Bukowski.
Vladimir Sorokin är född 1955 i Moskva. Utbildade sig först till ingenjör, men blev sen illustratör och grafisk formgivare. Han har skrivit åtta romaner, tio teaterstycken, en rad noveller och libretton.
Debut 1985 med Kön (ej översatt) som bestod av uppsnappade repliker från människor i en av Moskvas oändliga köer. Genombrottet i både Ryssland och Europa kom med romanen Blått fett, på svenska 2001. Den ledde till upprörda diskussioner i Ryssland och högerungdom utsatte den för ett slags bokbål.
Svensk drömtid av Torbjörn Elensky
En frustrerad författarwannabe tar jobb som copywriter på en webbyrå under IT-bubblans gyllene tid.
Två bröder kämpar om hur den osynlige inkräktaren i trädgårdsstaden ska behandlas.
En finansman och mediamogul försvinner och det tomrum han lämnar suger i sig omgivningen som ett svart hål.
I de tre berättelserna i denna bok drar Torbjörn Elensky in på upptäcktsfärd i den svenska drömtiden. En tid av rekord, framgång och rikedom, men också av död och tystnad, full av hemligheter och historier som inte låter sig berättas på något annat sätt än i denna bok.
Torbjörn Elensky är född 1967 och bosatt i Stockholm. 1998 debuterade Elensky med kortromanen På stället i vilken han experimenterar, leker med berättandet och växlar mellan olika litterära stilar som vill han skaka av sig hela tyngden av litteraturhistorien.
Medeltida människor av Birgitta Kurtén-Lindberg
De var betydande personer under sin samtid. Samtliga hade makt att intrigera och avsätta sina rivaler. De spelade en viktig roll i utformandet av Europas historia. Medeltida människor berättar om brokiga öden, fulla av dramatik, storhet, förnedring, maktkamp, tragik och död. Med smittande entusiasm skildrar Birgitta Kurtén-Lindberg perioden genom en rad levande personporträtt.
Här kan man läsa om vikingaättlingen Vilhelm Erövraren, karlakarlen som erövrade England, och Bernhard av Clairvaux, sin tids mäktigaste kyrkopolitiker. Vi möter den kraftfulla Eleonora av Akvitanien, mor till Rikard Lejonhjärta, och markgrevinnan Matilda av Italien, kyrkans välgörare och en amason på hästryggen.
De levde alla under en period då ett nytt Europa trevande tog form. Kontinentens folk svetsades samman kring den kristna läran och fick så småningom sin demokrati, sin rättsuppfattning och sin tro på alla människors lika värde.
”I begynnelsen var den grå bandspelaren. Så tänkte jag ofta när jag satt i Tryggvis isoleringscell ute i garaget. I den föddes Beatlesmelodierna och i dem föddes jag. Jag blev till Beatleslåtar och de uppfyllde mig. Den grå bandspelaren kom med sjömannen Hjörtur från utlandet. Först stod den i vardagsrummet och var helig. Den tillhörde min storebror Tryggvi och jag fick inte röra den, vilket naturligtvis betydde att jag alltid pillade på den. Till sist insåg Tryggvi att det var bättre att jag kunde hantera den på rätt sätt och lyssna på den med hans tillåtelse än att jag inte kunde sköta den men lyssnade på den i alla fall.”
Det är 1960-tal och Jóhann Pétursson, klassens clown, arbetar på ett nytt manifest som ska ersätta alla de andra. Det handlar om uppror mot föräldrar och lärare, om drömmar om framgång och berömmelse och om upptäckten av det motsatta könet. Men inte minst om musiken, som får en ny tid att randas.
Med Beatlesmanifestet är Einar Már Gudmundsson tillbaka i 1960-talets Reykjavik med en sprudlande skröna från gränslandet mellan barndom och tonår.
Einar Már Guðmundsson föddes 18 september 1954 och bor tillsammans med sin familj i Reykjavík. Han fick Nordiska rådets litteraturpris för Universums änglar 1995.
Sibirisk cocktail av Staffan Bruun
En deckare med Burt Kobbat i huvudrollen. Burt är en rik man efter att han sålt Humlan Hugo-rättigheterna till Walt Disney vars nästa stora barnfilm skall handla om Hugo och hans vänner. Burt själv har köpt sig en stor lägenhet på Skatudden där han lever ett stillsamt liv tillsammans med socialinspektör Rauha Koivuniemi. Hotet mot Burts liv i lyx och överflöd kommer när EU:s filmverk beslutar att förbjuda Hugo för att undvika att Disney får monopol på barnkultur. Kobbat beger sig till Bryssel för att lobba för sin humla.
I Bryssel hinner ingen med Burt och hans bekymmer. Fyra passagerarplan har på kort tid störtat av oförklarliga orsaker och EU överväger flygförbud. I samma veva dör en EU-tjänsteman under mystiska omständigheter i Helsingfors. Mot sin vilja blir Burt Kobbat indragen i en komplicerad brottsutredning på högsta nivå. Spåren leder från Bryssel via Åbo ända till Sibirien.
Staffan Bruuns kombinerar spännande och komplicerade intriger med humor och nyhetsjournalistens skarpa blick.
Staffan Bruun, född i Helsingfors 1955, är journalist och författare. Han debuterade 1990 med boken om världens första kvinnliga försvarsminister Elisabeth Rehn.
Efter det har han gett ut flera deckare med journalisten och privatdetektiven Burt Kobbat i huvudrollen.
Bruun har också skrivit romanen Fest på barrikaderna (2001) om sjuttiotalsvänstern och Boken om Nokia (1999), tillsammans med Mosse Wallén.
Karavellernas återkomst av António Lobo Antunes
Karavellernas återkomst skildrar tiden närmast efter nejlikrevolutionen 1974 och vad som hände då omkring en miljon portugisiska medborgare återvände till moderlandet från de forna kolonierna i Afrika.
En del av dessa "retornados" lämnade goda liv och förmögenheter bakom sig och tvingades att leva under svåra förhållanden i Portugal. Gemensamt för de flesta var känslor av förlust, misslyckande, en förlorad identitet.
Detta är romanens tragiska grundtema, men samtidigt blandas här nutid med förfluten tid med hjälp av fantastiska och ofta synnerligen underhållande skrönor, när författaren skickligt fogar in mustiga historier om några av Portugals största hjältar, nämligen sjöfarare och upptäcktsresande från landets storhetstid på 1400- och 1500-talen.
António Lobo Antunes, född 1942 i Lissabon, kommer från högreståndsstadsdelen Benfica, utbildade sig till läkare liksom sin far och gjorde sin militärtjänst inom sjukvården i Angola i början av 60-talet.
António Lobo Antunes är vid sidan av den tjugo år äldre José Saramago, den store förnyaren av portugisisk prosa. Hans romankonst kännetecknas av stor episk kraft i kombination med ett avancerat modernistiskt formspråk. Två gemensamma motiv varieras genom hela författarskapet: kolonialkriget i Afrika och nejlikerevolutionen 1974.
I hans senare verk, den så kallade Benficatrilogin, märks en allt tydligare inriktning mot intimsfärens relationer, föräldraskapets tillkortakommande, kärlekens ruelser. Tonen är mörk, men svärtan rymmer också inslag av ibland farsartad komik.
Don Juan (hans egen berättelse) av Peter Handke
I ett värdshus i närheten av klostret Port-Royal-des-Champs störtar en dag Don Juan in i trädgården, på flykt undan sina förföljare. Han blir kvar i sju dagar och berättar sina amorösa eskapader för värdshusvärden: sju berättelser från sju olika länder och om sju olika kvinnor. Historien börjar i Kaukasus där han på ett bröllop hamnar i lag med bruden och tvingas ge sig av hals över huvud. Sedan träffar han kvinnor på de mest oväntade sätt i Damaskus, Marocko, Norge, Holland…
Men Handkes Don Juan är inte den legendariskt ryktbare vällustingen och skrupelfrie förföraren. Han är istället en människa tyngd av sorg, en melankolisk, rastlös och rotlös flykting – och hans egen berättelse en poetisk, filosofisk och magisk saga. Det är berättelsen om livet självt som därmed också blir den slutliga sanningen om Don Juan – odiagnostiserbar.
Peter Handke är född 1942 i Kärnten, Österrike och sedan många år bosatt i Paris. Han har sedan debuten i mitten på 1960-talet varit en omstridd och provocerande författare vars verk – romaner, lyrik, dramatik – hör till de mest originella och mångskiktade inom den moderna tyskspråkiga litteraturen.
Orter långt från varandra av Ildikó Márky
Orter långt från varandra handlar om hur ett äktenskap ställs på sin spets efter många år när mannen efter en olycka drabbas av afasi. Han går in i tystnaden och hon uppmananas att söka efter ledtrådar till mannens historia och deras gemensamma förflutna.
En man, forskare med flyktingbakgrund från Ungern, som sen länge lever i Sverige och är gift med en svenska, blir sjuk. Han har drabbats av en "olycka" som medfört att han drabbats av afasi. Om olyckan är självförvållad eller inte, vet inte hans hustru men hon uppfattar det ändå som ett medvetet steg in i den absoluta tystnaden. För att få någon ordning på sina känslor går hustrun med på att föra ett slags dagbok under ett halvår av sjukdomsperioden. Den ger henne möjligheten att reflektera över deras äktenskap, över mannens historia och hans försök att få henne att förstå och dela hans erfarenheter av att befinna sig mellan två kulturer, två världar. Men detta leder också till att hon måste ifrågasätta deras långa äktenskap, och deras kärlek. Har de någonsin delat detta? Har de varit nära eller hela tiden långt borta från varandra?
En roman om förmågan eller oförmågan till kärlek och att på allvar dela de djupast gående erfarenheter.
Efter många års uppehåll återkommer Ildikó Márky med en ny roman som tydligare än någonsin skildrar den kluvenhet som hon själv känner som ungersk invandrare.
Ildikó Márky, författare och läkare, verksam vid Östra Sjukhuset i Göteborg. Kom till Sverige som 17-åring tillsammans med sin mor i samband med Ungernrevolten 1956.
Har också översatt Péter Esterházy tillsammans med Gunnar D. Hansson.
Bakom monumenten av Birgitta Kurtén-Lindberg
Få länder kan konkurrera med Italien när det gäller antalet historiska minnesmärken. Bakom alla dessa monument finns människor som strävat efter makten, fått den och förlorat den, som skapat historia eller varit offer för den. Bakom monumenten skildrar några av de personer som i romarrikets aska lade grunden för vårt eget Europa.
Birgitta Kurtén-Lindberg porträtterar bland andra de mäktiga kejsarna Augustus och Trajanus. Hon berättar om kejsardottern Galla Placidia, som kidnappades av goterna och vars öde fängslar än idag. Det var under denna tid den levnadsglade Augustinus blev kyrkofader, tvärviggen Hieronymus översatte Bibeln och den skoltrötte enstöringen Benedikt ordnade klosterväsendet.
Birgitta Kurtén-Lindberg är kulturskribent. Hon har även skrivit Medeltida människor, berättelser om medeltidens framträdande personligheter.
Gärningsman av Ulla Bolinder
Denna gång har David Weber valt att fördjupa sig i det tragiska fallet om ett mord på en drygt tjugoårig kvinna. Detta är andra fristående kriminalromanen i författaren Ulla Bolinders serie, där Utsaga är den första.
Gabriella hittas mördad bredvid sin säng i sin lägenhet. Det är lördag förmiddag och det polisen vet är att hon tillsammans med två kvinnor firat den ena väninnans födelsedag kvällen innan. Det blev bråk vid midnatt utanför nattklubben. Flera gäster slår larm. Polisbilen kommer fort, men det finns bara två polismän i den.
Kriminaljournalisten David Weber intervjuar väninnorna, kroggästerna som misshandlat och grannarna hemma i Gabriellas uppgång. Samtidigt med polisens spaningsarbete vill David Weber gå på djupet med de berördas reaktioner och den möjliga mördarens motiv. Gärningsman är författaren Ulla Bolinders andra kriminalroman i en planerad serie om fem böcker.
Ulla Bolinder är född och bosatt i Uppsala och har under många år arbetat på Akademiska sjukhuset, vid sidan av att skriva. Hon har givit ut fyra romaner. I fyrtioårsåldern debuterade hon 1997 med Övergreppet. Sedan följde romantrilogin Hoppa in då!, Någonstans inom oss och Hela mig. Hon har fått Kommunalarbetareförbundets kulturstipendium 1999.
När vår herre målade fåglarna Svenska ursprungssagor av Elena Balzamo
Svenska folksagor handlar ofta om himlakroppars, människans, djurens och växternas ursprung. Ett gemensamt drag för dem är att de allihop svarar på frågan "varför?" och förklarar givna fenomen. De belyser bland annat en äldre tids folkliga värderingar, positiva och negativa, som till vissa delar fortfarande ännu lever kvar lokalt.
Till allra största delen handlar det om berättelser med kristen legendkaraktär. Om enstaka sagor vet vi att de är äldre än kristen-domen i Sverige. Ursprungssagan är ofta mycket kort, bestående av bara några meningar. Man möter här både människor och djur, såväl föremål som övernaturliga varelser, både bibliska personer och naturfenomen. När vår herre målade fåglarna är den första samlingen svenska ursprungssagor på svenska. Boken består av 169 kortare och längre svenska ursprungssagor, fabler och legender från Sveriges alla landskap. Berättelserna har florerat under seklerna och förts vidare ner i generationerna, allt som oftast via den muntliga berättar-traditionen. I slutet av boken återfinns dessutom en kommen-terande "bruksanvisning" som vidare förklarar och vidareutvecklar sagofenomenet.
Elena Balzamo, litteraturhistoriker och översättare, undervisar vid Ecole Pratique des Hautes Etudes i Paris. Hon har till franska översatt verk av Almqvist, Strindberg, Solsjenitzyn med flera, samt författat verk om giganterna.
I terrorns skugga av V.L. McDermid
I terrorns skugga är ett rafflande kidnappningsdrama med politisk korruption och internationell terrorism som extra inslag, men också ett invecklat triangeldrama mellan tre kvinnor.
Lindsay Gordon är nyligen hemkommen till Skottland, där hon försöker återuppta sin journalistkarriär efter flera års undervisande i Kalifornien. Det går trögt, men när hon springer på frilansjournalisten Rory McLaren och blir erbjuden att inleda ett samarbete inom grävande journalistik får livet en ny vändning. De visar sig vara perfekta samarbetspartners.
En pojke i trakten kidnappas och Lindsay och Rory blir indragna i en komplicerad detektivhistoria utöver det vanliga journalistarbetet. Spåren leder dem till Sankt Petersburg där de försöker frita pojken.
Samtidigt har Lindsays sambo Sophie långtgående planer på att de ska bli föräldrar, något som Lindsay starkt motsätter sig. Men hon kan inte blunda för situationen hur länge som helst …
V.L. McDermid, född i Skottland, bosatt utanför Manchester, är en av Storbritanniens mest framgångsrika och omtyckta deckarförfattare. Hennes böcker har filmats för tv och visats i Australien, USA, England och Sverige.
Förutom kriminalromanerna Sjöjungfrun sjöng sin sång (som belönades med The Golden Dagger Award 1995), Under ingrodda ärr, Dödsdomen, Imitatören, Den sista frestelsen och Ett fjärran eko, skriver hon böcker om den orädda privatdetektiven Kate Brannigan (Stjärnspådd, Crackjakt, Glashus, Blå gener och Dödligt spel). För Dödsdomen nominerades hon till Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska kriminalroman 2001.
mirakel, MIRAKEL av Camilla Wittmoss
I en röd rutschkana i ett väntrum. Med en ängel utanför fönstret till ett arkitektkontor. Ombord på en transitbuss full med turister i Lissabon. I en källarlokal efter qi gong-träningen eller på tunnelbanan. Varsomhelst kan ett mirakel inträffa. Något vardagligt litet som kanske inte ens märks. I alla fall inte meddetsamma.
Camilla Wittmoss berättelser fångar de där händelserna, ögonblicken som säger oss någonting om det överraskande, märkliga med att leva. Med små medel berättar Wittmoss om vardagsmirakel.
Camilla Wittmoss är född och uppvuxen i Stockholm. Hon är bl.a utbildad vid Dramatiska Institutets dramaturg- och manusutbildning. Hon arbetar som dramaturg, framför allt med film- och tv-manus.
Sedan två år handleder hon även elever vid en ettårig filmmanusutbildning. Under flera år arbetade Camilla Wittmoss som teaterdramaturg med mindre grupper såväl som vid institutionsteatrar som Unga Klara/Stockholms Stadsteater, Unga Riks och Länsteatern i Västerås.
Hon har även skrivit dramatik för ungdomar och unga vuxna som spelats på Unga Klara (6) och Länsteatern i Västerås (Hälsningar från en snödriva). Camilla Wittmoss är bosatt i Stockholm med sin familj, hon debuterar med berättelsesamlingen mirakel, MIRAKEL
Well av Matthew McIntosh
I Well möter vi en osminkad amerikansk verklighet av ett slag som ligger rätt långt från glittrets och den glättade ytans USA.
Vi lär känna unga människor som blivit föräldrar alldeles för tidigt, unga män som dricker på tok för mycket, den avdankade boxaren Robert med sin ständiga värk, bartenders, pundare och Vietnamveteraner, biljardspelare, basketfanatiker och unga män som trodde de skulle bli basebollstjärnor, människor som tror och hoppas att små piller ska undanröja deras olust och ångest, andra som tror att skjutvapen löser både egna och andras problem och vissa som inte tror på någon lösning alls.
Åtskilliga av människorna i den här boken går och tänker på vad de en gång var och än mer på vad de kanske kunde ha blivit …
Matthew McIntosh, född 1976, växte upp i Federal Way, en modern och tämligen oromantisk förort en bit söder om Seattle. Romanen Well, som är hans första bok, har blivit överöst med lovord och McIntosh själv har hyllats som en briljant och högst originell förnyare av den nordamerikanska prosakonsten.
Vänaste land av Åke Edwardson
Det är en vecka kvar till midsommar. Tre män hittas brutalt ihjälskjutna i en närbutik i en av Göteborgs norra förorter. Ingen har hört något, ingen har sett något, ingen vill berätta något. Erik Winter och hans kolleger arbetar i en fruktansvärd tystnad. Sverige i början av 2000-talet, det vänaste land.
Det är fruktansvärt tyst i Göteborgs norra förorter, i Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Angered, Rannebergen, Bergsjön. Ingen vill berätta något, vad som än har hänt, i alla fall inte för främmande. Erik Winter är väldigt främmande här.
Det är en vecka kvar till midsommar men redan hett. En tidig morgon hittas tre män döda i en närbutik. Två av dem, Jimmy Foro och Hiwa Aziz jobbade i butiken, den tredje, Amir Rezai var bara där. De är skjutna på nära håll. Avrättade. Inga pengar fattas i kassan. Kände de mördarna?
Den taxichaufför som upptäckte dem hörde någon springa därifrån, ”med lätta steg”. Winter börjar fråga – ingen svarar. Ingen har hört skotten, ingen har sett någon fly, ingen vet vad de brukade sälja där i affären, mer än mat och cigaretter. Var det en uppgörelse om knark? Svarthandel? Flyktingsmuggling? Eller någonting värre?
Närpolisen i Angered dras in, nu är det dags att vittja de källor i den undre världen de drivit upp. Men källorna tiger – eller försvinner. Misstron mot poliserna är komplett. Och varför skulle Nasrin Aziz berätta någonting överhuvudtaget om sin mördade bror Hiwa för de poliser som samtidigt är beredda att kasta ut hela hennes familj ur landet?
Erik Winter iakttas av en pojke på cykel, men pojken försvinner spårlöst när Winter söker kontakt med honom. Var det han som försvann ”med lätta steg”? Winter borde hitta den där pojken innan någon annan gör det. Vänaste land, Åke Edwardsons åttonde roman om Erik Winter och hans kolleger vid Göteborgspolisen, skildrar ett Sverige som inte hörs eller syns, annat än i den anonyma statistiken – det vänaste land uppå jord.
Åke Edwardson är född 1953 i Småland. Han bor numera i Göteborg och har tidigare arbetat som journalist och universitetslärare. Han debuterade som deckarförfattare 1995 men har även givit ut böcker om skrivande och journalistik. Med Dans med en ängel påbörjade Åke Edwardson sin framgångsrika serie om kriminalkommissarie Erik Winter. Hans böcker är översatta till över tjugo språk. 2005 lanseras han på stora förlag i England och USA. De sex första romanerna om Erik Winter har filmats för SVT och fått miljonpublik. Genomresa, en samling berättelser från det småländska höglandet och romanen Jukebox, som utspelar sig i samma trakter, har fått stort gensvar såväl hos kritiker som hos läsare.
Svenska Deckarakademin: debutantpris (Till allt som varit dött), 1995; stora pris för bästa svenska kriminalroman (Dans med en ängel), 1997; stora pris för bästa svenska kriminalroman (Himlen är en plats på jorden), 2001. Landsbygdens Författarstipendium (Genomresa), 1999. Nöjesguidens pris för Årets bästa läsning (Genomresa), 1999. SKTF:s pris för Årets författare (Jukebox), 2003.
Projekt Anaris (fjällfragment) av Theres K Agdler
Projekt Anaris (fjällfragment) är en roman om Jämtlandsfjällen, en stugvärd och några fjällolyckor. En kvinna arbetar ensam som stugvärd i Anarisfjällen. Hon utsätts för platsens och sin egen historia. Vad är egentligen ett minne? Något man kommer ihåg eller något man sätter ihop?
Fjällen är den perfekta platsen för någon som hon. Som inte vet var hon hör till. De är i samhällets utkant. Egna regler. Enstöringar. Rätten att vara. Ingen frågar berget varför det står där det står och varifrån det kommer. Det får bara finnas.
Theres K Agdler föddes 1969 i Bern, Schweiz. Bosatt i Sverige sedan 1997, skrivit på svenska sedan 1999. Utbildning: litteraturvetare (fil. lic. littvet, Stockholms universitet 1997), journalist (Stockholms universitet 2002), skrivpedagog (Skurups folkhögskola 2006).
Arbetar för närvarande som författare (debutroman: Projekt Anaris, Fjällfragment, december 2006), frilansjournalist och skrivpedagog. Anordnar genom mitt företag Frösö Skrivarforum skrivarkurser (kreativt skrivande) på Frösön och i samarbete med Vålådalens fjällstation.
En av fem vinnare i Jämtlands länsteaters manustävling med kortpjäsen Skistars. Pjäsen handlar om Åre 2047, Anja Pärson som pensionär och global uppvärmning.
Vid den stora floden av Lars Jakobson
"När jag hördeom attacken mot World Trade Center stod jag på Adens flygplats och väntade på en död man och försökte hålla koll på min väska. Ankomsthallen var ett skjul av betongblock med blinkande lysrör och ett osannolikt skitigt golv, men säg en annan plats som varit mera passande?"
Under ett simpelt rutinuppdrag går någonting fel. Åtta år senare berättar den amerikanska agenten om sitt avhopp och sin flykt till krigets Irak.
Lars Jakobson, född 1959 och bosatt i Stockholm, debuterade 1985 med romanen Vinterkvarteret och har sedan dess publicerat ett flertal prosaböcker – bl.a. romanerna Vetten, Pumpan, Kanalbyggarnas barn och I Den röda damens slott samt berättelsesamlingarna Menageri och Berättelser om djur och andra.
Om jag kunde skriva skulle jag skriva en bok om
människans största lycka och olycka av Helena von Hofsten
En dimmig morgon i slutet av november planerar den åldrande författaren Laura, att lägga ner pennan för gott. Hon har just fullbordat boken om sin mors första tid med sitt första barn – ett barn som dog sju månader efter sin födelse.
Hur är det möjligt att överleva en sådan olycka?
Hur är det möjligt att våga tänka: barn, igen?
Laura är inte bara författare, hon har en dotter också, Hedvig, ett vuxet barn som hon inte längre når fram till, inte med ord, inte med bokstäver. Ensamhetens alltför högljudda tystnad gör henne sjuk – livsoduglig, skulle hon säkert själv säga.
För vad är en mamma utan barn?
Helena von Hofsten är född 1962 och bosatt i Sörmland med man och tvä barn.
Hon debuterade 2003 med Andra sidan väggen.
Skrävor – skuggor av David Læby
En roman om möten och uppbrott, tillbakablickar, förälskelser och hemligheter. Berättelser goda, skrämmande, magiska, tragiska. Handlingen är förlagd till Danmark, Finland och Sverige. Huvudpersonernas öden flätas samman mellan åren 1939 och 2003.
David Laebys prisbelönade roman utkom 2005 i Danmark med titeln SKYTS och har tolkats till svenska av Ulla Pedersen.
David Læby föddes i Korsör 1969 och är idag bosatt på Bornholm. Efter debuten som 20-åring med diktsamlingen Himmeltegneren har hans produktion utökats med ytterligare sju diktsamlingar, en barnbok och två romaner. Han har fått ett tiotal bemärkta litterära pris samt premierats med flera årsstipendier av Statens Kunstfond.
Drömd av Kjell Lindblad
På en bakgård i Tölö sparkar en pojke sin boll mot den höga muren som skiljer hans gård från granngården. I parken vid Topeliusgatan leker en annan pojke ensam en stund tidigt en vårdag i maj. Därefter är han spårlöst försvunnen.
Romanen Drömd utspelar sig dels i femtitalets Helsingfors med krigets bombkrevader som kvarglömda ekon mellan husväggarna, dels i nuet flera decennier senare när berättaren lägger ett pussel av drömmar, minnen och fakta. Barndomens värld, femtitalets Tölö, återskapas skickligt med känsliga tids- och stämningsmarkörer. Drömd är en berättelse om barn på många plan: det försvunna barnet, barnet som växer upp med en frånvarande far, barnet långt borta på andra sidan jorden, det förkvävda barnet i den vuxnas hjärta.
Kjell Lindblad är född 1951 i Helsingfors. Han arbetade som journalist bl.a. vid Rundradion och Finska notisbyrån innan han övergick till att vara författare på heltid. Han debuterade 1984 med novellsamlingen Före sömnen. Han har publicerat fyra novellsamlingar, en roman och en barnbok, samt skrivit dramatik för radion, televisionen och scenen. Han har tilldelats flera pris för sin drivna novellistik.
Hans stora intresse i övrigt är trummor.
Brunelleschis kupol av Ross King
Efter mer än 500 år är katedralen Snata Maria del Fiore i Florens fortfarande en unik sevärdhet. Redan då byggnadsarbetet påbörjades ansågs katedralen omöjlig att slutföra på grund av kupolens enorma storlek. Det blev renässansens största arkitektoniska utmaning och än i våra dagar är det den största murade kupol som någonsinn har uppförts. När den färdigställdes 1436 hyllades domen som ett av världens stora underverk. Brunelleschis kupol är en fantastisk berättelse om byggandet av kupolen, från idéskiss till invigning. I berättelsens centrum står arkitekten, den genialiske men nyckfulle Filippo Brunelleschi. Hans liv var dramatiskt, fyllt av ambition, rivalitet, avundsjuka och intriger. I bakgrunden skymtar dåtidens sjukdomar, krig och politiska fejder - dekoren utgörs av renässansens Florens, en glansfull period med katedralen som den mest fängslande symbolen.
Ross King är född 1962 i Kanada. Han är författare och har också skrivit boken Michelangelo och påvens tak, en fascinerande bok om vad som hände 1508–1512 då Micheangelo målade Sixtinska kapellets tak. King har även skrivit två romaner, Domino och Ex Libris.
Ross King bor sedan 1992 i England i den gamla staden Woodstock nära Oxford.