Jag ritar en dörr på väggen med fingret
av Gui Minhai
I över fyra år har den svenske förläggaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina utan rättegång. Den kinesiska staten har angivit en rad skäl för frihetsberövandet, men det mesta tyder på att det handlar om hans regimkritiska förlagsverksamhet och författarskap.
Från England leder hans dotter Angela Gui-kampanjen för att få honom frisläppt, ett arbete som ställer relationen mellan Kina och västvärlden på sin spets. Gui Minhai har blivit en symbol för motståndet mot den kinesiska regimen, för yttrandefrihet och demokrati.
För första gången samlas nu hans dikter från fängelset i bokform, på kinesiska och i svensk översättning.
Boken har ett förord av Angela Gui, doktorand i historia vid Cambridgeuniversitetet, och efterord av författaren och yttrandefrihets-aktivisten Kurdo Baksi.
Gui Minhai, född 5 maj i Ningbo Kina, författare och förläggare.
År 1988, ett år innan massakern vid Himmelska fridens torg, sökte sig Gui Minhai till Sverige tillsammans med sin fru. Fjärde juni-massakern 1989 som kom att innebära en fara för kinesiska akademiker i utlandet gjorde att Gui Minhai och hans fru sökte politisk asyl i Sverige där de 1992 fick permanent uppehållstillstånd.
Han har skrivit flera böcker om kinesisk politik och även arbetat som förläggare i Hong Kong.
I över fyra år har den svenske förläggaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina.
Gui Minhai har blivit en symbol för motståndet mot den kinesiska regimen, för yttrandefrihet och demokrati. Han är hedersmedlem av Svenska PEN och Sveriges Författarförbund.