Sju vita vargar i ett träd
av Christina Bergil
Sergej Pankejev är bara ett barn, och han drömmer att det sitter sju vargar i det stora valnötsträdet utanför hans fönster. De är helt vita och ser ut som rävar eller fårhundar med sina stora svansar och spetsade öron. Drömmen är en mardröm, och han vaknar skrikande på det stora godset i Ryssland. Sergej är bara ett barn, Mamma, systern Anna och Grusja är hela hans värld, och det kommer ännu att dröja innan han på djupet förstår innebörden av drömmen om vargarna. Vilken betydelse deras svansar och deras spetsade öron egentligen har, varför han som liten pojke drömmer om sju vita vargar i ett träd.
Sergej Pankejev, som i slutet av 1800-talet ännu har ett riktigt namn, växer upp till en rik men olycklig ung man. Varken bordellbesök, hypnotiska behandlingar i Sankt Petersburg eller vistelser på kuranstalter kan skingra hans vankelmod. Men så kommer han under behandling av en viss doktor i Wien, och hans oförmåga att fatta beslut och hans förkärlek för kvinnor med stora bakar kommer snart att intressera hela den psykoanalytiska världen.
Debuterande Christina Bergil gör upp med psykoanalysen i denna märkliga lilla bok om Freuds mest kända fall: Vargmannen.
Christina Bergil är född 1954 och bosatt i Lund. Hon arbetar som präst, har en fil.dr. i litteratur och har själv erfarenhet av att vara analysand (en person som undergår psykoanalys). Bergil recenserar också litteratur i Sydsvenskan.