En man att lita på
av Nicholas Searle
Jake Winter har misslyckats. Både civila och säkerhetspersonal har omkommit under ett terroristdåd på en tågstation, en attack som underrättelseofficer Winter hade i uppgift att stoppa. Men trots att han nu är under utredning och tvingas granska sin egen kompetens, sina instinkter och beslut, så undanhåller Jake något.
Utan sina chefers vetskap har Winter planterat en källa bland fyra jihadister, som planerar ytterligare ett dåd. Han hoppas att Rashid, en ung brittisk man som nyligen återvänt, desillusionerad, från krigsfältet, ska vara nyckeln till hans professionella återlösning.
När hans tidigare handlingar ifrågasätts och dissekeras hänger allt på att denna operation lyckas. Men kan han verkligen lita på Rashid?
En man att lita på är en gastkramande thriller som leder läsaren på en adrenalinstinn terroristjakt, samtidigt som den ger en inblick i en värld som tvingar folk att ta skrämmande, livsavgörande beslut i ett försök att kontrollera det okontrollerbara.
Nicholas Searle är en brittisk kriminalförfattare född i Cornwall och numera bosatt i Yorkshire. Innan han började skriva arbetade han med säkerhetsfrågor som statstjänsteman, först i England och sedan i Nya Zeeland. Den gode lögnaren, hans debutroman, har blivit en av årets mest hyllade kriminalromaner i USA och England, och kan jämföras med bland annat John Le Carré och Patricia Highsmith. I Sverige är den nominerad till ”Årets bästa översatta kriminalroman”.
En omöjlig fiende
av Per Schlingmann
Det är valår i Sverige. Ju närmare valdagen kommer, desto hårdare blir kampen.
Landet leds av en kvinnlig statsminister. Även hennes närmaste medarbetare är kvinnor. De följer inte den traditionella politiska kartan, utan går sina egna vägar. De är smarta, modiga och erfarna.
Största konkurrent är Trygghetspartiet som stigit som en raket, inte minst tack vare sin ledare. En kvinna som väcker sympati, men med en tuff politisk agenda. Opinionssiffrorna visar att de till och med kan vinna valet.
Spelet för att blåsa upp väljarnas oro och vinna deras röster är smutsigt men effektivt. Samtidigt äger en serie våldsdåd rum – finns det i själva verket en koppling till valet?
En omöjlig fiende är en dramatisk och initierad spänningsroman om det politiska spelet på absolut toppnivå. Det är den tredje boken om karaktärerna som även känns igen från tv-serien Den inre cirkeln.
Per Schlingmann är författare, föreläsare och rådgivare med lång erfarenhet inom både politik och näringsliv. Per är före detta statssekreterare, chefsstrateg och partisekreterare i Moderaterna, och de flesta känner till honom som en av personerna som spelade en central roll i förnyelseprocessen av Moderaterna.
Per driver i dag kommunikationsbyrån Per Schlingmann AB och är en flitigt anlitad föreläsare. Han sitter i styrelsen för SOS Barnbyar och har gett ut tre böcker, Stå aldrig still! (2013), Urban Express (2014) som är skriven tillsammans med Kjell A Nordström, samt Kommunikationskriget (2015).
2017 debuterade han med spänningsromanen I maktens öga.
Dödligt hot
av Jan Mårtenson
Ett taktiskt kärnvapen ligger dolt i Stockholm. Två nyckelpersoner i en terrororganisation sitter häktade. Ett anonymt brev anländer till regeringskansliet. Släpps inte terroristerna kommer halva Sveriges huvudstad att utplånas. Bokstavligen. Är hotet äkta eller ett grotesk skämt?
Antikhandlare Johan Kristian Homan dras in i ett mardrömslikt scenario med kidnappning och ond bråd död.
Som motvikt bjuds kultur, samtidshistoria, konst och antikviteter i behagliga doser, liksom goda viner och recept. Francine Silfverstierna på Säpo och Cléo de Merode, Johan Kristians siamesiska väninna, får avgörande betydelse för dramats utgång.
Dödligt hot är en Homanroman av verkligt fin årgång.
Jan Mårtenson är en mångsidig herre. Han började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960 vid 27 års ålder. Utomlands bar det av 1961, närmare bestämt till Rio de Janeiro. Efter mellanspel på OECD i Paris 1963 kom Mårtenson småningom hem till Sverige och blev kansliråd på UD 1966 och senare generalsekreterare på svensk sida för FN:s miljökonferens i Stockholm 1972.
Mellan åren 1975 och 1979 verkade han som chef för kungens kansli. Därefter tillträddes posten som biträdande Generalsekreterare i FN. 1987 blev Mårtenson chef för FN:s Europakontor i Genéve med titeln Generaldirektör och senare Undergeneralsekreterare. Våren 1992 utnämndes han till ambassadör i Schweiz, där han verkade till 1996 då han återvände till Sverige som "Ambassadör till utrikesministerns förfogande med särskilda förhandlingsuppdrag".
Under tjugofem år och lika många deckare har vi fått möta antihjälten och antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans blåmaskade sambo, siamesen Cléo de Merode.