Den grekiska hjälmen
av Jan Mårtenson
Shakespeares födelsestad Stratford-upon-Avon, där han träffar en förmögen svensk musikproducent. Denne bor i Schweiz, är också samlare på exklusiv nivå och inriktar sig på antikviteter från Grekland och Rom. Nu finns en magnifik bronshjälm från 500-talet f.Kr. till salu på en utställning i Miami Beach. Den kunde ha burits av en grekisk krigare vid slaget vid Marathon och är ett unikt föremål av museiklass. Samlaren ber Homan köpa in hjälmen för hans räkning, priset är inte några problem. Han kan inte göra det själv, eftersom han inte har inresetillstånd till USA: "Skattemyndigheterna där och jag har olika uppfattningar", som han säger.
Johan Kristian tar uppdraget, reser till Miami och imponeras av den storslagna art déco-arkitekturen i Miami Beach. Han köper hjälmen, men det förändrar i ett slag hela hans tillvaro och visar sig få dramatiska konsekvenser, inte bara för honom själv …
Handlingen går från antikens Grekland via England och Florida för att kulminera vid en musikalpremiär i Stockholm, där döden slår till. Internationella miljöer med historiska inslag, en spännande handling, ett udda och färgstarkt persongalleri - men antikhandeln vid Köpmangatan är fortande den trygga platsen i Homans tillvaro. Eller?
Jan Mårtenson är med sina hittills 41 böckerna om Johan Kristian Homan nestorn inom svensk kriminallitteratur. Ingen kan som han kombinera kittlande mordgåtor med kultiverad kuriosa om allt från antikviteter till Dry Martinirecept.
Jan Mårtenson är en mångsidig herre. Han började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960 vid 27 års ålder. Utomlands bar det av 1961, närmare bestämt till Rio de Janeiro. Efter mellanspel på OECD i Paris 1963 kom Mårtenson småningom hem till Sverige och blev kansliråd på UD 1966 och senare generalsekreterare på svensk sida för FN:s miljökonferens i Stockholm 1972.
Mellan åren 1975 och 1979 verkade han som chef för kungens kansli. Därefter tillträddes posten som biträdande Generalsekreterare i FN. 1987 blev Mårtenson chef för FN:s Europakontor i Genéve med titeln Generaldirektör och senare Undergeneralsekreterare. Våren 1992 utnämndes han till ambassadör i Schweiz, där han verkade till 1996 då han återvände till Sverige som "Ambassadör till utrikesministerns förfogande med särskilda förhandlingsuppdrag".
Under tjugofem år och lika många deckare har vi fått möta antihjälten och antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans blåmaskade sambo, siamesen Cléo de Merode.